Švedski institut predstavlja platformu Create In Residence

Švedski institut predstavlja platformu Create In Residence

Švedski institut, u saradnji s partnerima iz Srbije i Švedske, pokreće multidisciplinarni bilateralni program rezidencijalnih boravaka iz oblasti književnosti, stripa i dizajna koji će biti realizovan u periodu septembar-decembar 2014.

 


Create In Residence je novi, multidisciplinarni međunarodni program koji je inicirao Švedski institut.

Posvećen je rezidencijalnim boravcima autora iz Srbije u partnerskim organizacijama u Švedskoj, kao i švedskih autora u Srbiji. ProgramCreate in Residence predstavlja novi model organizacije rezidencijalnih boravaka kroz saradnju šest partnera iz Švedske i tri iz Srbije, s fokusom na kulturnu razmenu, profesionalni i lični razvoj mladih talenata iz Srbije i Švedske, interdisciplinarni rad i pažljivo planiranje svakog od rezidencijalnih boravaka prema potrebama njihovih korisnika i specijalnosti organizacija koje će ih ugostiti.

Format rezidencijalnog boravka u okviru ovog programa tretira se kao važan instrument javne diplomatije i međunarodne saradnje. Ujedno to je i platforma kroz koju će sam format rezidencija biti stavljen u novi kontekst putem razvijanja novog modela saradnje koji može biti primenjen i u drugim kreativnim granama i geografskim oblastima.

Program Create In Residence je “krovni” projekat koji će tokom svoje prve, pilot faze (septembar-decembar 2014.) biti fokusiran na tri centralne oblasti – književnost, strip i dizajn – kroz programe Writer in Residence i Designer in Residence.

Šestoro autora iz Srbije (troje iz oblasti književnosti i stripa i troje dizajnera), imaće priliku da provedu po mesec dana u Švedskoj, uz pokrivene troškove puta, smeštaja, radnog prostora i uz mesečnu stipendiju. Pored toga, lokalni partneri će im pružati dodatnu podršku kada je u pitanju povezivanje sa srodnim institucijama, organizacijama i kolegama u Švedskoj.

Program ima open-end karakter, što znači da se od učesnika ne očekuje produkcija konkretnog projekta u okviru trajanja rezidencije. Program je pre svega namenjen mladim, motivisanim autorima i profesionalcima koji žele da se usavršavaju i ostvare veze između kreativnih grupa i pojedinaca u Švedskoj i Srbiji. To važi i za švedske autore koje će na isti način ugostiti partneri u Srbiji.

Partneri zaduženi za oblast književnosti i stripa su beogradsko Udruženje Krokodil, Baltički centar za pisce i prevodioce na ostrvu Gotland i Centar za strip-umetnost u Malmeu. U okviru oblasti dizajna, partner u Srbiji je Dizajn inkubator Nova Iskra, dok će srpske autore u Švedskoj ugostiti tri istaknuta inovaciona centra u Malmeu – Form/ Design Center, kulturni centar Stpln i Medea, istraživački centar posvećen inovacijama pri univerzitetu u Malmeu. Pored Švedskog Instituta kao inicijatora, podršku programu pruža i Ambasada Švedske u Beogradu.

Predselekciju kandidata iz Srbije sastaviće lokalni partneri, dok će finalni izbor načiniti domaćini iz Švedske, a isti princip biće primenjen i u suprotnom smeru, prilikom selekcije švedskih autora koji će po mesec dana provesti u okviru Krokodilove Kuće za pisce i u Novoj Iskri. Program Kuća za pisce je započet oktobra 2012, a do sad je ugostio 20 autora iz 11 evropskih zemalja. Među njima je, zahvaljujući dosadašnjoj saradnji sa Švedskim institutom i Udruženjem pisaca Švedske, u Beogradu boravilo i 5 autora iz ove nordijske zemlje i to iz oblasti fikcije, esejistike, publicistike, prevodilaštva i stvaralaštva za decu. Od ove godine Kuća za pisce uključuje se u program Create In Residence. Švedski partneri iz oblasti književnosti u okviru programa Create In Residence su Baltički centar za pisce i prevodioce u Gotlandu i Centar za strip-umetnost u Malmeu.

Program Create In Residence posebno želi da, transformacijom kulturne raznolikosti u otvoreno polje kreativnih mogućnosti, pozitivno utiče na lični razvoj mladih autora kroz edukaciju, produkciju, kreativne saradnju i razmenu.

Prezentacija projekta i konsultacije sa zainteresovanim kandidatima biće održane u Novoj Iskri u četvrtak 10. jula od 17.30 časova.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services