Studio Drift na Belgrade Design Week-u

Studio Drift na Belgrade Design Week-u

Članovi studija Drift, Ralf Nauta (Ralph Nauta) i Loneke Gordijn (Lonneke Gordijn) će učestvovati na ovogodišnjoj konferenciji Brand New World tokom Beogradske nedelje dizajna.

 

 Na konferenciji Brand New World, koja je centralni deo festivala Belgrade Design Week, Studio Drift će predstaviti projekte koji balansiraju na tankoj liniji između umetnosti i dizajna.

Njihov nastup na ovogodišnjoj Beogradskoj nedelji dizajna je omogućen zahvaljujući podršci Stimuleringsfonds i Ambasade Holandije, u saradnji sa Delegacijom EU u Republici Srbiji.

Osim predavanja, u okviru pratećeg programa DesignPark, studio Drift će imati i izložbu.

“Postajemo ono što vidimo, pa hajde da gledamo u lepotu svetlosti”.

Ovim motom članovi holandskog dizajn studija Drift pozivaju sve ljubitelje umetnosti da 9. oktobra u Beogradu uživaju u njihovim svetlosnim instalacijama.

Studio Drift su osnovali Ralf Nauta i Loneke Gordijn 2006. godine nakon završetka renomirane Dizajn akademije u Ajndhovenu. Njihova filozofija se zasniva na razvijanju dijaloga između suprotnosti: prirode i tehnologije, znanja i intuicije, naučne fantastike i prirode. Studio Drift crpi svoju inspiraciju iz prirode kao polazne tačke,  kako u formalnom, tako i u filozofskom smislu, dok je kreativni proces podstaknut inovativnim tehnikama. Svetlost je ključni element u njihovom radu, ali se uvek tretira kao umetnički sastojak pre nego funkcionalno sredstvo za osvetljenje.

"Nadamo se da naš rad naglašava metafizički kvalitet ljudskih osećanja, uspostavlja ravnotežu između kontradikcija svakodnevnog života i naglašava nematerijalne, duhovne i emotivne vrednosti", kažu Ralf i Loneke.

Najpoznatiji projekti studija su svetlosne instalacije “Fragile Future III”, “Flylight”, kao i kolekcija stolica prožetih svetlosnim elementima “Ghost Collection”. Njihovi radovi su izloženi u vodećim muzejima i na sajmovima širom sveta, kao što su Viktorija&Albert muzej u Londonu, Salone del Mobile u Milanu, World Expo Šangaj, Dizajn Bazel, Majami, Muzej Boejmans van Beningen (Boijmans van Beuningen) u Roterdamu, M.A.D. u Njujorku, Muzej Izraela, Design Days Dubai, Bijenale u Veneciji. Ovaj izbor savršeno ilustruje kako je studio Drift podjednako priznat u oblasti likovne umetnosti i dizajna.

"Uvek verujte u nemoguće. Nikada se ne vezujte za ono što je urađeno. To će učiniti vaš život ekstremo izazovnim. Morate da vodite beskrajne borbe i radite kao ludi, ali vredi. Samo smišljanje ideje je najteža, ali najbolja stvar koju možete da uradite. Nikada ne pratite trendove. Napravite sopstveni trend", poručuju iz studija Drift.

Ralf, Loneke i njihov tim kreiraju instalacije prilagođene privatnim kolekcionarima, kao i vodećim korporativnim umetničkim kolekcijama. O ugledu koji studio Drift uživa najviše govore brojna priznanja: “Svetlost budućnosti” (Light of the Future) Nemačkog saveta, nagrada londonskog Pavoljina za umetnost i dizajn (The Moët Hennessy - Pavilion of Art and Design London Prize), prva nagrada na Zomer Ekspo u Hagu…Njihova instalacija “Fragile Future” je deo kolekcije muzeja Viktorija&Albert u Londonu.

"Luksuz je kada možete da radite ono što volite bez ikakvog stresa… Da ne radite zbog bogatstva ili moći, nego samo kako biste dali društvu svoj najveći doprinos", kaže Ralf.

S obzirom da je za njih svetlost jedno od najvažnijih sredstava izražavanja, Ralf i Loneke će na predavanju na festivalu Belgrade Design Week posetiocima objasniti kako svetlost izražava emocije na veoma direktan način.

"Čuli smo mnogo dobrih stvari o festivalu od dizajnera koji su učestvovali prošlih godina, tako da je Studio Drift počastvovan ovogodišnjim pozivom za učešće. Poseta BDW-u, takođe, predstavlja priliku za nas da istražimo mogućnosti i potencijale za nas nepoznatog regiona. Drift očekuje mnogo od Beograda i Srbije! Kao što smo čuli, Beogradu ima zanimljivu kulturu i omladinu koja radi naporno kako bi grad postavila na evropsku kulturnu mapu. Ralf bi voleo da otkrije andergraund umetničku scenu i pronađe neke skrivene dragulje", zaključuje Loneke.

Ovogodišnji Belgrade Design Week održava se od 6. do 11. oktobra 2014. godine. Centralni deo manifestacije, čuvena međunarodna konferencija Brand New World, deveta po redu, biće održana 9, 10. i 11. oktobra. Festival će pratiti i program izložbi BDW DizajnPark paviljon, profesionalne radionice BDW DizajnLabs i tradicionalno, po četvrti put projekat 100% Future Serbia.

Na Brand New World konferenciji govoriće predavači iz više od 20 zemalja, iz različitih kreativnih industrija - Massimiliano Fuksas, Zuzanna Skalska, Michel Rojkind, Tom Strala, Christian Kerez, Nicolas le Moigne, Guido Woska / Designit, Ido Garini / Studio Appetit, Gavrilo Bozovic / restons-serieux, Igor Kordey, Irena Kilibarda, Milos  Dimčić, Kim Herforth Nielsen / 3XN i drugi.

Belgrade Design Week 2014 se održava pod Visokim pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije i gradonačelnika Beograda, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji, Privrednom komorom Srbije, uz podršku i ambasada i institucija Japana, Holandije, Švajcarske, Nemačke, Meksika, Indije i Izraela.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services