Studije zajedničkog | Predavanje Felipea Duartea iz Berlina

Studije zajedničkog | Predavanje Felipea Duartea iz Berlina

U sklopu Studija zajedničkog u Novoj Iskri se 2. decembra u 18 časova održava drugo javno predavanje "Alati za saradnju i kolaboraciju - Protok resursa i konstruktivni pristupi u zajednici’’, Felipea Duartea iz Berlina.

 

 

U predavanju "Alati za saradnju i kolaboraciju - Protok resursa i konstruktivni pristupi u zajednici", Felipea Duartea, će biti analizirani konceptualni koreni pojava vezanih za kolaborativnu ekonomiju, kroz postavljanje nekih od ključnih pitanja: koja je dinamika kolaboracije i saradnje i da li uopšte postoji razlika između ova dva? Šta je resurs kada se gleda iz perspektive kolektiva a šta je vrednost? Na osnovu ove provokacije, predavanje će predložiti praktične akcione korake i predložiti korisnu bibliografiju za dalja istraživanja.

Felipe Duarte je višestrani stvaralac sa iskustvom u poljima umetnosti, aktivizma i preduzetništva. Odbacivši formalno obrazovanje, grantove, i sve institucionalne odnose rano u svojoj karijeri, Felipe se posvetio svojim interesovanjima sa strašću. Neka od njegovih ostvarenja uključuju i razvoj metodologije slikanja kao nastave, participativni projekat koji je uključio više hiljada ljudi, kao i dizajn biznis koji permanentno radi na razvoju novih formi sopstvenog organizovanja. Trenutno se identifikuje kao procesni facilitator, a hrabrost i radoznalost predstavljaju njegov vetar i jedro kojima navigira svetom. Veruje u obilje, kolaboraciju i moć kolektivne inteligencije.

Uključite se u Facebook live prenos predavanja! Svi zainteresovani koji nisu u mogućnosti da fizički prisustvuju javnim predavanjima, imaće priliku da ih prate uživo preko facebook stranice Nove Iskre.

Studije zajedničkog će kroz niz predavanja i radionica pokriti teme poput promišljanja različitih alternativa kapitalizmu, nasleđa i mogućnosti samoupravljanja, te mogućnostima tehnološkog, ekonomskog i urbanog razvoja koji je vođen idejom opšteg ili zajedničkog dobra, odnosno commons.

Program će kroz predstavljanje i analizu primera dobrih praksi u različitim kontekstima, ali i kroz teorijski okvir, polaznicima približiti raznolike vidove organizacionih struktura koje daju uspešne rezultate, a čija iskustva mogu biti korisna i za druge lokalne kontekste kada je u pitanju upravljanje i korišćenje zajedničkih resursa. Istovremeno, Studije će se baviti kolaborativnim praksama, kao i formama i modelima svojinskih odnosa koji se obrazuju oko ideje commons-a.

Studije organizuju Nova Iskra, Ministarstvo prostora i Regionalni naučni centar Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, a realizuju se uz podršku fondacije Heinrich Boell.

Ulaz na predavanje je slobodan.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services