Studije zajedničkog – Predstavljanje programa i prvo javno predavanje

news

Prvo javno predstavljanje programa Studije zajedničkog i prvo javno predavanje održaće se u ponedeljak, 14. novembra u 18 časova u Novoj Iskri.

 

Studije organizuju Nova Iskra, Ministarstvo prostora i Regionalni naučni centar Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, a realizuju se uz podršku fondacije Heinrich Boell.

 

Ovog ponedeljka, 14. novembra sa početkom u 18 h u Novoj Iskri zvanično počinje program Studije zajedničkog, sa prvim javnim predavanjem ‘’Teorijski izazovi kraja kapitalizma i putanje alternativa danas’’, Aleksandra Matkovića.

Ovom prilikom će se, po prvi put u javnosti, predstaviti i celokupan program Studija, a nakon predavanja program će biti nastavljen uz neformalni koktel i druženje.

Studije zajedničkog će kroz niz predavanja i radionica pokriti teme poput promišljanja različitih alternativa kapitalizmu, nasleđa i mogućnosti samoupravljanja te promišljanja zelenog, tehnološkog i urbanog razvoja, a pre svega pristupa vođenih idejom opšteg ili zajedničkog dobra, odnosno commons-a.

Nakon završenog konkursa za Studije, među 98 pristiglih prijava koje su ušle u razmatranje, organizatori su odabrali 31 polaznika: Marija Martinović, Jovana Timotijević, Emilija Milenković, Božena Stojić, Milica Kočović, Marija Pantelić, Igor Jezdimirović, Miloš Kovačević, Andrija Stojanović, Asja Lazarević, Nevena Slavković, Miloš Rančić, Aleksandar Vuksanović, Stefan Aleksić, Predrag Momčilović, Miran Pogačar, Nikola Koruga, Ivana Anđelković, Aleksandar Elezović, Miloš Ignjatović. Katarina Pavlović, Milica Gudović, Marija Jakovljević, Marijana Cvetković, Iva Marković, Katarina Živković, Sara Dević, Branko Latinčić, Olivera Petrović, Anja Petrović, Ivan Kadić.

Čestitamo odabranim učesnicima i pozivamo ostale prijavljene da u narednim mesecima prisustvuju velikom broju javnih predavanja u Novoj Iskri, a koja su sastavni deo programa Studija. Svi zainteresovani koji nisu u mogućnosti da fizički prisustvuju javnim predavanjima, imaće priliku da ih prate uživo preko facebook stranice Nove Iskre.

Procesi neoliberalizacije, čije glavne simptome čine opsežne mere štednje, privatizacija javnog i zajedničkog dobra, izmena radnih zakona i ograničavanja pristupa besplatnom obrazovanju i drugim socijalnim uslugama, pitanja su od odlučujućeg značaja kako za stručnu tako i za širu javnost. Budući da se gorući problemi poput visoke nezaposlenosti, siromaštva, ali i rastuće depopulacije nisu rešili nego naprotiv intenzivirali zahvaljujući pomenutim procesima, možemo se zapitati kakvi se drugi pristupi i alternative, već postojeće prakse i iskustva mogu iskoristiti kako bi se obezbedili kvalitetniji i sigurniji uslovi života i rada odnosno procesa donošenja odluka kako na lokanom tako i na nacionalnom nivou? Drugim rečima, kako misliti nekadašnje i nastajuće alternative neoliberalizmu danas? Studije zajedničkog će, sa tim na umu, kroz niz predavanja i radionica pokriti teme poput promišljanja različitih alternativa kapitalizmu, nasleđa i mogućnosti samoupravljanja te promišljanja zelenog, tehnološkog i urbanog razvoja, a pre svega pristupa vođenih idejom opšteg ili zajedničkog dobra, odnosno commons-a.

Predavanje "Teorijski izazovi kraja kapitalizma i putanje alternativa danas", Aleksandra Matkovića za temu ima mogućnost postojanja post-neoliberalnog sveta, kao i mogućim putanjama „izlaska“ iz postojećeg univerzalizovanog tržišta, odnosno pitanjem da li one ujedno podrazumevaju i automatsko prevazilaženje samog kapitalizma? Ova pitanja podrazumevaju da se alternativne forme proizvodnje, raspodele i regulacije ne mogu naprosto pojaviti bez rešavanja svog odnosa prema sistemu koji im je prethodio. Stoga, umesto projekcija kraja kapitalizma kao jednokratnog, nepovratnog i jedinstvenog događaja, predavanje će se baviti njegovom artikulacijom kao političkog, istorijskog ali i teorijskog procesa čiji se koreni mogu naći u promišljanju multidimenzionih kriza 20. i 21. veka i razvoja njihovih alternativa danas.

Aleksandar Matković (1988) je istraživač na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu i koordinator Regionalnog naučnog centra u Novom Sadu. Član je uredništva Međunarodne enciklopedije samoupravljanja i časopisa „Stvar“ Kolektiva Gerusije. Njegov rad se fokusira na kritiku političke ekonomije, savremeni marksizam i teorije biopolitike. Trenutno je doktorant na Slovenskoj akademiji nauka i umetnosti u Ljubljani, gde se bavi političkom ekonomijom fašizma.

Program Studije zajedničkog će se sastojati iz javnog programa (u prilogu ispod) i radionica koje će biti dostupne izabranim polaznicima. Više informacija na ovom linku.

JAVNI PROGRAM

Ponedeljak, 14.11.2016.
Predstavljanje programa
Predavanje Teorijski izazovi kraja kapitalizma i putanje alternativa danas
Aleksandar Matković (Regionalni naučni centar IFDT, Novi Sad)
Koktel

Petak, 2.12.2016.
Predavanje Okupiti: Alati za saradnju i kolaboraciju. Protok resursa i konstruktivni pristupi u zajednici
Felipe Duarte (Berlin)

Četvrtak, 22.12.2016.
Predavanje Ekonomske i društvene uvjetovanosti (samo)upravljanja: javni sektor i razvoj
Toni Prug (Zagreb)

Utorak, 10.01.2017.
Predavanje Rad je commons: Preuzimanje radnog mesta i samoupravljanje kao
antogonističke prakse
Theodoros Karyotis (workerscontrol.net, Solun)

Četvrtak, 19.01.2017.
Predavanje Infrastruktura mreže kao commons i pravo na hibridni grad: od mreža zajednice do of-the-cloud priručnika
Panayotis Antoniadis (nethood, Cirih)
Predavanje Hibridni trotoar kao urbani commons
Ileana Apostol (nethood, Cirih)

Petak, 20.01.2017.
Predavanje Tehnološki razvoj i postkapitalistička tranzicija
Tomislav Medak (MaMa, Zagreb)
 
 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services