Šta nas očekuje na 9. BELDOCS festivalu #3

beldocs, 9. beldocs, beldocs 2016

Predstavljamo vam filmove Duh Hane Arent i Druga linija, koji će biti prikazani u okviru 9. Beldocsa - festivala najboljih dokumentarnih filmova iz čitavog sveta.

 

 

 


U programu Biografski dokumentarci na 9. Beldocsu, film Ade Ušpic “Duh Hane Arent” donosi priču o jednoj od najvećih filozofkinja 20. veka, čija su dela tek u novom dobu dobila na novim značenjima. Ada Ušpic je filmu pristupila studiozno, vešto kombinujući arhivsku i dokumentarnu građu, predstavljajući Hanu Arent i onima koji o njenom radu malo znaju.

Hana-Arent-beldocs2016

Hana Arent, poznata nemačko-jevrejska filozofkinja, izazvala je veliki metež šezdesetih godina 20. veka, kada je iznela svoj subverzivni koncept “banalnosti zla” pišući o nacistima. Njen privatni život bio je jednako kontroverzan zahvaljujući ljubavnoj aferi sa reformatorom nemačke filozofije Martinom Hajdegerom, koji je istovremeno bio pristalica nacističkog režima. Bila je jedna od najuticajnijih mislilaca dvadesetog veka, koja je pisala o otvorenim ranama modernog doba. Danas, njeni tekstovi bude obnovljeno interesovanje širom sveta, zahvaljujući njenom uvidu i ogledima o prirodi zla, položaju izbeglica i opasnosti svih ideologija, što je aktuelnije nego ikada dosad. Duboka humanistička poruka u srži njenih promišljanja sveta ništa manje je aktuelna upravo danas.

Film stoga nudi jedan intiman portret Hane Arent, tokom kojeg putujemo na mesta na kojima je živela, volela i gde je bila izdana. Kroz kreativno upotrebu arhivskih materijala, film takođe oživljava njenu briljantnu analizu turbulencija 20. veka.

Kritika je bila oduševljena filmom. Nemački Globus je ovo dvočasovno ostvarenje nazvao “fascinantnim portretom Hane Arent”, koje na osobeni način prepliće njenu ličnu biografiju i jedan važan istorijski period. Kritičari u Izraelu nazvali su “Duh Hane Arent” remek-delom dokumentarnog filma, koje zadire duboko u slojeve, pričajući jednu tešku dramu na hrabar način. “Film upoznaje publiku sa toplom, duhovitom i lucidnom filozofkinjom, čija je filozofija u čitavom svetu prepoznata kao duboka, genijalna i iskrena sama po sebi”, napisali su tom prilikom.

Povodom projekcije na Beldocsu, rediteljka filma Ada Ušpic stiže u Beograd, gde će susreti sa publikom u subotu 14. maja u 16 sati u Domu omladine Beograda, nakon projekcije filma “Duh Hane Arent”.

Dokumentarni film Nenada Miloševića „Druga linija“ je rezultat dugogodišnjeg istraživanja neoavangardne kulturne i umetničke scene s kraja šezdesetih i tokom sedamdesetih godina u Novom Sadu, koja je do danas ostala marginalizovana.

Druga-linija-beldocs2016

Tokom svog kratkog i produktivnog delovanja, pod okriljem Tribine mladih, kuće novosadske avangarde, ovaj umetnički pokret bio je u direktnoj sprezi, ne samo sa važnim umetničkim centrima tadašnje Jugoslavije, nego i deo svetskih umetničkih tokova (7e biennale de Paris, septembra 1971, 19th Berlin International Film Festival). Državni aparat je surovo intervenisao, zabranjeni su časopisi, smenjeno rukovodstvo, filmovi su bunkerisani, protagonistima je suđeno, a dvojica su osuđena na zatvorske kazne. Kako to da je retrogradni mehanizam gušenja i uklanjanja najkreativnijih i najreprezentativnijih progresivnih impulsa u našoj sredini tako aktuelan i danas?

Projekcija:
Ponedeljak 16.5. u 19:00 / Dvorana kulturnog centra Beograda

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text