"Sporan" poster Marine Abramović za regatu Barcolana!

"Sporan" poster Marine Abramović za regatu Barcolana!

Poster Marine Abramović za 50. izdanje regate Barkolana (Barcolana) u Tršćanskom zalivu, razljutio je italijansku desnicu.

 

Na posteru je prikazana Marina Abramović sa belom zastavom u ruci! Na zastavi se nalazi slogan "We're all in the same boat". Desničari optužuju Marinu za političku propagandu i traže cenzuru ovog rada!

 

Marina Abramović je dizajnirala ovaj poster u saradnji sa kreativnim direktorom brenda Illycaffè, Karlom Bakom (Carlo Bach), i umetničkim direktorom Barkolane, Mateom Bartolijem (Matteo Bartoli), a povodom jubilarnog, 50. izdanja regate, koja se održava od 5. do 14. oktobra u Trstu.

Nakon kritike italijanske ultra-desnice, postavilo se u javnosti pitanje da li je ovaj rad suviše političan? Dizajn koji je predstavljen javnosti u julu ove godine, prikazuje samu autorku, koja maše belom zastavom sa natpisom "Svi smo na istom brodu” ("We're all in the same boat").

Poster je izazvao lavinu negativnih komentara od strane italijanske desnice, koja optužuje autorku za političku propagandu, u čemu prednjači zamenik gradonačelnika Trsta, inače član ultra-desničarske Lege, Paolo Polidari. On je išao korak dalje i zatražio cenzuru postera za 50. Barkolanu, uz pretnju koju je izrekao u italijanskoj novini La Repubblica, da će gradski čelnici povući sav novac namenjen ovoj renomiranoj manifestaciji (€30,000). On takođe ističe da slika i poruka koju poster šalje, neverovatno podsećaju na Mao Cedunga, ali i da se poruka može percipirati kao pro-emigrantska.

“[It is ] unacceptable, in bad taste, immoral to make political propaganda out of an event, the Barcolana, that belongs to the entire city,” napisao je Polidori na Facebook-u, kako navodi Art Nespaper. “the poster…a horrible as well as misleadingly political work, will not be present on the territory of Trieste.”, dodaje Polidori. 

 

Osnovana 1969. godine, regata Barcolana je jedno od najvećih događaja ove vrste na svetu, a ove godine je njeno jubilarno izdanje, koje se održava od 5. do 14. oktobra.

Svake godine, umetnički direktor Barkolane angažuje jednog umetnika da uradi poster za ovaj događaj. Abramovićeva u saradnji sa Illy kafama predstavljaće 50. izdanje regate.

Prema navodima organizatora regate, poruka postera je "da se potcrta jednostavan ali krucijalan aspekt - iako smo na različitim brodovima, kada se takmičimo za najbolji rezultat, mi jedrimo na istoj planeti, koju je neophodno čuvati i štititi na dnevnom nivou. Da bismo to postigli, moramo staviti na stranu individualnost i početi da se ponašamo kao deo jedinstvene posade koja se takmiči na regati. Poruka je univerzalna - bilo u sportu, očuvanju planete ili nekoj drugoj globalnoj akciji, treba da se udružimo i igramo kao tim!"

Polidori ipak smatra da ova poruka nije delo environmentalizma, već se nadovezuje na nedavnu odluku ultra-desničarske Lege, koju je podržao ministar spoljnih poslova Italije, Mateo Salvini (Matteo Salvini) o zatvaranju italijanskih luka za spasilačke brodove sa migrantima.

Slogan plakata je nesumnjivo iskazivanje akta solidarnosti, a da li postoje naznake da je umetnica želela da poruči nešto mnogo važnije, a to je saosećajnost prema sudbinama migranata, i izbegličku krizu uopšte, još nije jasno jer se do sada nije obratila javnosti po ovom pitanju.

Iz organizacije regate Barkolana takođe nisu isključili da poster može da ima i druga značenja.

“Everyone will give their own interpretation of the content,” izjavio je predsednik Barkolane i kompanije Grignano, Mitja Gialuz u julu mesecu, kada je poster predstavljen javnosti.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text