Specijalno izdanje Komikaze/ Femicomix 01: Katalog Ivane Armanini

komikaze, femicomix, ivana armanini

Dvojezična publikacija "Katalog" u vidu samostalnog strip albuma Ivane Armanini, izašala je u izdanju Komikaza i Femicomix-a.

Publikacija je nastajala u protekle dve decenije i predstavlja zbirku ilustracija kratkih priča Ivane Armanini i brojnih pisaca kao što su: Mima Simić, Karl Marx, Rodney Dangerfield, Wostok, Daniil Ivanovič Harms, Peter Handke, Slavomir Mrožek, Zoran Lazić, Paul Clodel kao i anonimnih narodnih autora.

 

Katalog u formi strip albuma, prati seriju samostalnih izložbi autorke u sklopu Komikaze/ Femicomix programa. Premijera je zakazna za 23. decembar, u 22h, u Galeriji Cvajner u Puli, u Hrvatskoj.

Što o katalogu kažu Bernard Holtrop – Willem, Marko Golub, Milena Zajović, Bojan Albahari, Joanne Ruvoli i Jonathan Bousfield:

“Drske crno-bele stranice Ivane Armanini ne liče na ništa što se inače smatra “stripom”. Oni su šamar časnoj profesiji grafičkih romana. Prečudne, presnažne, prelepe. Ova dama je sigurno luda.”
Bernard Holtrop – Willem (Charlie Hebdo, Liberation – FR)

“Stripovske table Ivane Armanini su kao neboderi i stambene zgrade u noći – u njima se sve događa zgusnuto i istovremeno, svaka sličica je prozor i u njemu je jedna priča, a svi prozori zajedno su još jedna velika priča, i sve je puno čudnih bića. Ponekad na njima blješte i gase se svjetla i iznutra se čuje muzika: dum – dum – dum – dum – dum … ”
Marko Golub (HDD – HR)

“Groteskni stripovi Ivane Armanini: Umetnica ima duboke korene u svetloj tradiciji underground umetnosti. Ona, poput Frans Masereela, urezuje digitalno drvo našeg vremena da bi dala grotesknu, ironičnu i poetsku viziju snova i noćnih mora sadašnjosti. Kao Joakim Pirinen prelazi granice stilova u potrazi za vezom između onoga kako i šta crta. Volim njen stil, njen smeh (i hrabrost u njemu) koje pronosi svetom. Ona se stalno suočava sa konstrukcijom i dekonstrukcijom. Mislim da bi, bez sintetičke, kinetičke brutalnosti njene umetnosti, svet stripa bio najjadniji na svetu, a bez njenih reči, koje vas ostavljaju udubljene u sopstveni mozak, lako bismo potonuli u sadašnjost, bez ikakve ideje o tome kako da se suočimo sa lavirintom budućnosti. Više stripova Ivane Armanini za više revolucionarnih mozgova koji dolaze!”
Valerio Bindi (Crack festival, Fortepressa – IT)

ivana-armanini

“Jako mi se sviđa ovo novo, ima tu neku jebem-vam-mater emociju koju vjerojatno svi osjećamo ovih dana i godina u RH… ”
Milena Zajović (Večernji list – CRO)

"Katalog je besramna kolekcija stripova bez skrupula i bez rezervacija. Ali i više od onoga što nije: Katalog je ujedno i glas onog koji viče u pustinji sterilne političke korektnosti. Ako tako nastavi, probudiće još nekoga. Utišajte je već jednom!”
Bojan Albahari (Stripburger – SLO)

“Konačno su mnoga lica Ivane Armanini sakupljena u jedan album; od ranih istraživanja u grubom, ekspresivnom pripovedanju poput kultnog stripa Pustolovine Glorije Scott iz 2005. do novijih, više psihodeličnih pohoda u svet vizualno neočekivanog. Rubni, borbeni i često dezorjentisani stripovi Armaninijeve često pomiču granice onoga što strip može da bude, takođe uz autorkinu čistu, humanu poruku koja nije nikad daleko ispod površine.”
Jonathan Bousfield (Time Out – UK/CRO)

“Stripovi Ivane Armanini u Katalogu su drske i ljutite narodne priče. Strip upotrebljava teške crne i bele elemente crteža da nas na naoko jednostavan emotivan efekat kroz optičke pa-slike zadrži dugo u snovima. Kolorističke sekcije pojačavaju uticaj visokog kontrasta. Kombinacija kompujetra i rukom nacrtanih kadrova referišu na politiku, pop-kulturu i kapitalizam udarajući pametne male detalje između subverzivnih plakata na celoj strani. Provedite više vremena na umetnosti tekstu za puni učinak Armaninijine naracije; zatećićete se razmišljajući o njenim slikama mnogo puta nakon što ste završili knjigu.”
Joanne Ruvoli (Ball State University – USA)

Narudžbine na mail komikaze5001@gmail.com (opšta uplatnica) ili preko Etsy platforme (kartice).

IVANA ARMANINI, rođena je u Zagrebu, Hrvatska. Završila Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Osniva i vodi Komikaze (2002.-), mrežu za proizvodnju, promociju i distribuciju autorskog stripa s fokusom na nezavisnu scenu kroz koju najviše objavljuje i izlaže na preko 200 izložbi, radionica i festivala. 2015. pokreće Femicomix turneju (“ženski strip”, predstavljen u 7 država) a 2016. Femicomix ediciju koja predstavlja ženske autorice – pojedinačno, kroz seriju izložbi i katalogom.
Baza: http://komikaze.hr / Projekt: http://komikaze.hr/wiki/femicomix / Autorica: http://ivanaarmanini.net

«KOMIKAZE» su mreža za širenje strip aktivnosti na World Wide Webu te elektronsku i tiskovnu distribuciju stripova pretežito mladih AUTORA/ica. Cilj je «Komikaza» povezati strip aktiviste balkanske regije i svijeta radi razmjene informacija i konkretnih strip proizvoda.

FEMICOMIX PROJEKT uključuje 17 strip umjetnica i pokušaj je da se fokusom na prezentaciji manjeg izbora autorica potcrta snaga i potencijal ženskog autorskog izraza u suvremenom stripu. Selekcija od 17 autorica je nastala iz arhive objavljenih Komikaze izdanja (na internet portalu i printanih) – http://komikaze.hr

Izdavač: Komikaze/ Femicomix 01/ ISBN: 978-953-56133-2-9 / Dvojezično izdanje (eng-hr)/ 132 str / Format: 21×30 / CB, Boja / Kunstdruck 130 gm + 160gm korice s klapnama / Tiraž: 500 kom /
Program Komikaze 2016 je podržan od Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport – Zagreb

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services