Socijalna plastika 002 u MSUV

Socijalna plastika 002 u MSUV

Socijalna plastika 002 | Filmovi koji su menjali svet

Razgovor s publikom i projekcija filma Frica Langa „M – Potraga za ubicom“, biće održani u četvrtak, 6. juna u 18 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (Dunavska 37) u Novom Sadu. Razgovor će voditi Petar Mitrić, filmski radnik iz Subotice.


Film „M – Potraga za ubicom“ Frica Langa, svakako najpoznatijeg političkog migranta iz nemačke škole ekspresionizma -  umetnika koji je odbio od strane Jozefa Gebelsa ponuđenu mu funkciju direktora nemačkog filmskog studija UFA, potom i napustio Nemačku - nesporno je remek delo sedme umetnosti.

Snimljeno je u vreme zalaska Vajmarske republike, ne samo da prometejski osvaja nove teritorije filma kao medija, već otkriva i samu prirodu čoveka u obolelom društvu. Kroz priču o serijskom ubici dece, Hansu Bekertu, reditelj nas uvodi u svet zločina i kazne, svet u kojem svi učestvujemo u okviru sopstvenih ograničenja. Ubici psihopati u filmu Fric Lang suprotstavlja grad sa svim društvenim slojevima uključujući kriminalnu organizaciju spremnu da stane na put monstruoznim zločinima. Iako u svoje vreme film nije naišao na oduševljenje publike i kritike, godine koje su sledile su mu donele vizionarsku slavu ističući večnu aktuelnost teme prava i pravde. U kontekstu našeg društva "M" otvara pitanje koliko smo kao pojedinci, ili zajednica, zaista nevini u zločinima koji nas već decenijama okružuju.

Projekat Socijalna plastika ili Umetnost koja menja svet pokrenuo je i uređuje Nebojša Milenković, muzejski savetnik Muzeja savremene umetnosti Vojvodine sa namerom da se kroz ciklus predavanja, filmskih projekcija i tribina pokuša odgovoriti na pitanje može li umetnost da menja odnose u društvu - odnosno da li društva u institucionalnoj i vrednosnoj krizi izlaz mogu pronaći u umetnosti?

Petar Mitrić, rođen je 1974. godine u Subotici. Selektor Festivala evropskog filma Palić (2004-2017) i osnivač programa Mladi duh Evrope i Underground Spirit. Selektor programa Autorski film na Skopje Film Festivalu (2008-2010) i sekcije Le Meute na festivalu L'Europe autour de l'Europe u Parizu (2014-2016). Od 2017. godine osnivač i direktor No Wave Films agencije za proizvodnju, distribuciju i usluge u kinematografiji. Autor velikog broja filmskih ciklusa i predavanja širom regiona.

M - POTRAGA ZA UBICOM (1931)
Trajanje: 117'
Scenario: Fritz Lang, Thea von Harbou
Uloge: Peter Lorre, Otto Wernicke, Theodor Loos, Theo Lingen


 

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services