SI Chair

SI Chair

SI Chair je pobednički rad u kategoriji Architectural design na nedavno održanom VACD RE-DO festivalu u Sarajevu.

Si stolica je univerzitetski projekat studenata Arhitektonskog fakulteta (Internacionalni Univerzitet u Sarajevu), na predmetu Digitalna arhitektura i fabrikacije. Naziv projekta je SectionInjection – parametrična stolica, a autori su: Senad Alibegović, Srna Tulić i Džana Ajanović.

 

Mentor na projektu je bila prof. Lamila Simišić, a asistent Irfan Hadžiomerović.

SI stolica je nastala kao finalni rad u sedmom semestru na predmetu Digitalna arhitektura i fabrikacije kao urbana intervencija na jednom od mnogih dvorišta u sklopu starih austrougarskih građevina u Sarajevu.Projekat nastoji da reinterpretira standardni urbani mobilijar, kao i da postavi nove standarde u dizajnu nameštaja. U isto vreme, cilj je motivisati ljude da koriste unikatne predmete sa dobrom pričom.

Stolica zapravo predstavlja malu "intervenciju" koja može biti prilagođena na bilo koji otvoreni prostor, posebno onaj koji je vrlo popularan i u masovnoj upotrebi, ali eventualno u lošim okolnostima i bez posebne dizajnerske filozofije. Zbog svoje glatke linije, vrlo lako se uklapa i u unutrašnje prostore.Vodeći se tom filozofijom, stolica se može uklopiti u gotovo svako okruženje, bez ometanja izvornog ambijenta. Po svojoj morfologiji, vrlo je organska, pa je osmišljena kao deo samog zida, vizualno nastajući iz istog i završavajući u podu.

Filozofija same stolice je pomeranje granica dosadnog urbanog života, ka efektu iznenađenja i vizuelnog zadovoljstva, kombinujući to sa savršenom linijom i udobnim sedenjem.Zbog ograničenih sredstava i skupih materijala, danas je vrlo teško imati dizajnerski komad nameštaja. Zašto onda ne napraviti svoj sopstveni. Stolica je izrađena na jednostavan način, tako da istu svako može sastaviti vrlo jednostavno. Izvorno, stolica je urađena od 19 drvenih rebara, bez vezivnih materijala, i samim ukrštanjem, pa je moguće fabrikovati i od plastike, metala itd. Međutim, glavna ideja je koristiti digitalne metode proizvodnje i maksimalno reciklirati materijale. U ovom slučaju, autori su upotrebili stare drvene ploče koje su nekada bile deo pozorišne scenografije, tako da stolica u završnici komunicira na više jezika: estetski, poetski, arhitektonski, umetnički i urbanistički.

Fotografije: Mario Đonlić 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services