SCEN Novi Sad | predavanje Borisa Liješevića

scen, boris lijesevic

Pozivamo vas na uvodno predavanje Borisa Liješevića pod nazivom "Čemu umetnost služi danas" povodom početka nove školske godine na osnovnim studijama Scenske arhitekture, tehnike i dizajna na Departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Predavanje će se održati u četvrtak, 24. novembra, u 20 časova, u scenskoj laboratoriji Fakulteta tehničkih nauka (prizemlje, Trg Dositeja Obradovića 6, Novi Sad).

 

Boris Liješević rođen je 1976. u Beogradu, a odrastao u Budvi gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na odsjeku za srpsku književnost i jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a zatim i režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gdje i danas radi na katedri za multimedijalnu režiju kao samostalni stručni saradnik. U svom rediteljskom radu susretao se s različitim naslovima, autorima i pravcima – od saradnje sa srpskim dramskim autorima mlađe i srednje generacije, preko savremenih regionalnih i evropskih autora, do predstava koje je radio prema dramatizacijama romana.

U značajnije radove spadaju predstave „Čarobnjak” Fedora Šilija (Narodno pozorište Sombor), „Elijahova stolica” Igora Štiksa (Jugoslovensko dramsko pozorište), „Pijani” Ivana Viripajeva (Atelje 212), „Ogrebotine” Olje Lozice (Međunarodna dramska kolonija HC ITI, Grožnjan), „Brašno u venama” Igora Štiksa (Sarajevski ratni teatar), „Bella figura” Jasmine Reze (HNK, Zagreb), „Mirni dani u Miksing Partu” Erlenda Lua (ZKM, Zagreb), i drugi. Važan deo njegovog opusa čini rad u dokumentarnom pozorištu, u kojem autorski projekti nastaju snimanjem tematskih razgovora s odabranim anonimnim sagovornicima koji otkrivaju svoja autentična iskustva. To su „Čekaonica” i „Plodni dani” (Atelje 212 u koprodukciji s Centrom za oblikovanje vremena, Pančevo), „Povodom Galeba” (Pozorište mladih, Novi Sad), „Očevi su grad(ili)” (Crnogorsko narodno pozorište, Podgorica), „Peti park” (Bitef teatar u koprodukciji s Belef-om). Opera Isidore Žebeljan „Dve glave i devojka” prema libretu Borislava Čičovačkog, prvo je njegovo iskustvo u oblasti opere.

Za svoj je rad dobio više domaćih i regionalnih nagrada među kojima su tri Sterijine nagrade, dvije nagrade sarajevskog magazina Dani – Hrabri novi svet u okviru festivala MESS, Mira Trailović – grand prix festivala Bitef, Ljubomir Muci Draškić, Bojan Stupica, i druge. Živi i radi između Beograda, Novog Sada i Budve.

Scen-Lijesevic

Fotografija: Saša Zinaja, preuzeto sa sajta www.nacional.hr

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services