Samostalna izložba „Pretvaranje u kamen“ Saše Marjanovića

Samostalna izložba „Pretvaranje u kamen“ Saše Marjanovića

Samostalna izložba „Pretvaranje u kamen“ Saše Marjanovića i otvaranje novog galerijskog prostora, održaće se u subotu, 1. juna u 19 časova u Galeriji „A“ u Zemunu (Bežanijska 55).
 

 

 

Novi galerijski prostor - Galerija „A“ u Bežanijskoj ulici 55 u Zemunu biće otvoren samostalnom izložbom „Pretvaranje u kamen“, Saše Marjanovića.

“U središtu Marjanovićeve priče, u estetskom i u simboličkom smislu, nalazi se Gorgona. Nju okružuje grupa skulptura, i svaka od njih označava jedan oblik ''okamenjenosti''. Na ranijim crtežima i slikama Marjanovićevim, kao znak pretećeg otuđenja sveta u koji stupamo, sretali smo maske. Sada vidimo figure koje su u potpunosti deo tog otuđenog sveta. Likovi mladih ljudi liče jedan na drugi – što nije samo tehnički ustupak postupku pravljenja skulptura u terakoti, ima to i svoje dublje značenje – razlikuju se jedino njihovi postamenti. Oni signaliziraju određene socijalne uloge. Lik elegantnog mladića sa kravatom, ili nonšalantno obučenog mladića, kao i lik mladog pape (vredi primetiti aluziju na TV seriju Paola Sorentina) sugerišu da ih je pogled Gorgone okamenio, odnosno, da je njihov bogati unutrašnji svet sveden na mehaničko igranje dodeljenih socijalnih uloga. Pri tome se i samo telo pretvorilo u tvrd i beživotan oklop.

U tom smislu, ova nova dela vidimo kao nastavak ranijih umetnikovih preokupacija. Strah, nesigurnost, tiha jeza, sasvim posebno metafizičko obasjanje, znano nam iz ranijih slikarevih radova, naći će mesta i u ovim novim delima. Kontinuitet je uspostavljen na još jedan način. Želje i strahovi, koje čovek od najranijeg životnog doba oseća, sa ulaskom u svet odraslih sve više se potiskuju. Nad tu oblast potisnutih slika i osećanja, nad lično nesvesno svakog od nas, Marjanović se nadnosio svojim dosadašnjim radovima. Novi radovi slikara koji je poveo razgovor sa senkom nadnose se i nad oblast kolektivno nesvesnog, o čemu svedoči posezanje za slikama mitološkog i arhetipskog karaktera” - iz teksta za katalog književnika Vojislava Karanovića.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services