Sajam 3N: Napusti normalne naprave u riječkoj Filodrammatici

Sajam 3N: Napusti normalne naprave u riječkoj Filodrammatici

Drugo izdanje sajma "uradi-sam" kulture i hakovane tehnologije pod nazivom Sajam 3N: Napusti normalne naprave održava se od 9. do 11. novembra u riječkoj Filodrammatici (Korzo 28/1, Rijeka).

"Uradi-sam" entuzijasti, inovatori i umetnici će predstaviti uređaje nastale hakovanjem svima dostupne tehnologije.

 

Ovogodišnji sajam je u tri dana trajanja podeljen na predavački, radionički i izlagačko-izvođački deo, a poseban je po tome što će jedan od gostiju biti nagrađivani američki umetnik s prebivalištem u Berlinu, Adam Harvey koji će 9. novembra u 20 časova u velikoj dvorani Filodrammatice održati predavanje pod nazivom "Od 1 do 100 piksela: Nadzor, privatnost i računarski vid". U predavanju će raspravljati o problemu sve većeg i bržeg rasta tehnologije prepoznavanja lica, kao i o mogućim načinima i strategijama njenog nadmudrivanja.

Na izlagačkom delu sajma (subota, 11. novambar) takođe će se predstaviti Anselmo Tumpić i to radom "Glačalo vs Crni kvadrat", za koji je pre nekoliko dana osvojio nagradu 52. Zagrebačkog salona.

Ostali gosti sajma su pulska Visualia Group, zagrebačka Radiona, ljubljanski Theremidi Orchestra, beogradski Hacklab, umetnici Miodrag Gladović i Bojan Gagić, kao i mladi hrvatski dizajneri i inovatori.

Kao mesto okupljanja naučnika koji uživaju u procesu učenja i deljenja znanja, sajam je izvrsna prilika za upoznavanje različitih ideja i ostvarenja, gde se posetioci i izlagači mogu međusobno upoznati, učiti jedni od drugih i otvoriti mogućnost buduće saradnje. Ovogodišnji sajampodeljen na predavački, radionički i izlagačko-izvedbeni dio.

Petak 10. novembar rezervisan je za dve radionice. Spomenuti Adam Harvey održaće radionicu "Tehnologije prepoznavanja lica", čiji će polaznici istraživati implikacije življenja u svetu koji je sve više čitljiv kompjuterima, i na kraju zajedno kreirati svoj sistem prepoznavanja lica. Druga radionica, "Sound Happens in The Group!," namenjena je svima koje zanima spoj tehnologije i zvuka. Pod vodstvom ljubljanskog Theremidi Orchestra, polaznici će moći da biraju između nekoliko elektronskih sklopova i zajedno eksperimentisati u stvaranju zvukova. 

U subotu 11. novembra, u velikoj dvorani Filodrammatice održaće se EXPO na kojem će od 17 sati svoje neobične uradi-sam uređaje, interaktivne instalacije, robotičke naprave i čudnovate instrumente predstaviti više izlagača iz Hrvatske i okolnih zemalja.

Gosti sajma biće Visualia Group koja već nekoliko godina u Puli organizuje hvaljeni Visualia festival svetla, Anselmo Tumpić koji će između ostalog predstaviti rad "Glačalo vs Crni kvadrat" za koji je prije nekoliko dana primio nagradu 52. Zagrebačkog salona, Theremidi Orchestra iz Ljubljane i zagrebačka Radiona.org koji donose više uradi-sam naprava, kao i grupa mladih dizajnera i inovatora koji su pod mentorstvom Olega Šurana i Martina Skellyja osmislili instalaciju "The Message". Istovremeno će beogradski Hacklab priređivati "Kryptožurku", na kojoj će svi zainteresovani moći da nauče praktične načine zaštite privatnosti na internetu. U 20 časova počinje program audiovizuelnih eksperimentalnih performansa u izvođenju Theremidi Orchestra, Micronije, Miodraga Gladovića i Bojana Gagića.

Ulaz na sve sadržaje je besplatan, a više o programu saznajte na web stranici Drugog mora.

Organizator: Drugo more
Program su podržali: Program Europske komisije Kreativna Europa, Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu

Program je realizovan u okviru programa Refleks i programa State Machines, saradničkog projekta Aksiome (SI), Drugog mora (HR), Furtherfielda (UK), Institute of Networked Cultures (NL) i NeMe (CY).


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text