Rezultati Konkursa za dizajn Startas jesen/zima kolekcije 2014-15

Rezultati konkursa za dizajn Startas jesen/zima kolekcije 2014-15

Objavljeni su rezultati Konkursa za dizajn Startas jesen/zima kolekcije 2014-15!


U utorak 22. aprila 2014. žiri Konkursa za dizajn Startas jesen/zima kolekcije izabrao je najbolja konkursna rešenja. Na otvoreni regionalni Konkurs za dizajn Startas jesen/zima kolekcije 2014-15 stiglo je čak 80 rešenja iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Najviše radova, njih 60, prijavili su autori iz Hrvatske, 17 idejnih rešenja stiglo je iz Slovenije dok su 3 rada stigla iz Srbije.

 

Žiri u sastavu: Silvio Vujičić, predsednik, kao i članovi Andreja Bistričić, Davor Bruketa, Gordan Kolundžić i Dragana Zlatar Silađev, pregledavši pristigla rešenja ocenio je konkurs uspešnim s obzirom na velik broj pristiglih radova i u skladu sa konkursnim kriterijumima, pa je jednoglasno odabrao najbolja idejna rešenja.

Prvu nagradu u bruto iznosu od 23.000 kn osvojio je rad pod nazivom Mimeomai, autoki Nine Bačun i Roberte Bratović

Opis koncepta
Projektovana kao savremen vibrantan asesoar jesenjoj garderobi, Startas kolekcija Mimeomai (grč. mimeomai = oponašam) preuzima ambijentalne teksture, boje i kombinacije materijala koji tvore specifične optičke uzorke koji su preuzeti iz urbane okoline i iz prirode. Asfalt, kamen, mermer, cigla, terrazzo, naftne mrlje i rđa inspirativne su površine iz urbanih pejzaža, a toplije boje i mekše teksture i njihove kombinacije preuzete su iz prirode, perja i krzna životinja. U zavisnosti od ambijenta tenisica menja karakter i iz mimikrije se pretvara u koloristički kontrast.
Dizajnirani printevi stvaraju pulsirajući grafizam i naglašavaju organsku slobodu pokreta i brzu izmenu ambijenta. Odabrane teksture i motivi se fotografišu, prenose u kompjuter, prolaze fazu digitalne obrade, pa se adekvatnim stupnjem apstrahovanja i dekonstrukcije pripremaju optički uzorci za otisak na keper. Grafički uzorak gornjeg dela uvek je ravnomerne teksture i ne nameće posebno okretanje tkanine kod krojenja lica tenisice. Kolekcija za jesen/zimu 2014/15 nastavlja tradiciju proizvodnje svih delova tenisice isključivo od prirodnih materijala. Celokupna kolekcija se temelji na osnovnom obliku Startas tenisice (Startas Basic), bez nostalgičnog pogleda unatrag, s kolekcijama konkurentnih brendova globalnog tržišta na umu.

Obrazloženje odluke žirija:
Prvonagrađena kolekcija u razradi je najdoslednija svojoj koncepciji. Dizajneri interes pronalaze u potrebama savremenog odevanja, brzim promenama u društvu / prostoru kao i svakodnevnim promenama konteksta samih odevnih predmeta. Estetski momenti tenisica, kao što su višebojno rešenje gumenih traka i đonova koji svaku tenisicu čine unikatnom i pozicioniranje štampe u smislu lakšeg krojenja obuće, nastali su kao logična reakcija dizajnera na same mogućnosti proizvođača. Konstruktivni zahvati na već prepoznatljivom kroju gornjeg dela tenisice ne zahtevaju promenu već sada postojeće tehnologije proizvodnje. Svi navedeni elementi uveliko doprinose ekonomskoj komponenti proizvoda. Varijacije u kolekciji zadovoljavaju veliki deo ciljane publike i njihova pojavnost na tržištu ostaje ista - Startas tenisica je unisex modna tenisica.

Drugu nagradu u bruto iznosu od 12.000 kn osvojila je Draga Komparak za rešenje pod nazivom Startas-Festive.

Opis koncepta
festive — engleska reč/ pridev
Dolazi iz francuske reči festif, lat. festivus a odnosi se, kao što sama reč kaže na veselje, ushićenje, slavlje... Kroz ceo koncept provlači se jednostavnost bazirana na osnovnom konceptu Startas tenisica. Ali taj festive trenutak oseti se na svakoj tenisici! On je proizašao iz potrebe da se proizvede tenisica koja je efektna, lepa, udobna i sa karakterom – festivalska tenisica. Vođena zahtevima Startasa, autorka je pokušala oblikovati modernu obuću koja svojim izgledom ali i funkcijom omogućava bezbrižnost, udobnost, odiše mladalačkim izgledom, šalje poruku. Forma visoke tenisice i dalje zadržava klasičan oblik niske tenisice na koji je produžena kragna. Jednostavnost i zanimljiv izgled pokušala je spojiti umetkom od krzna, sunđerastim materijalom, kombinujući ih s već prepoznatljivim canvasom i brušenom kožom. Uvođenjem već poznatog materijala Goretexa tenisica poprima vodonepropusna svojstva čineći je dodatno pogodnom za festivale.

Obrazloženje žirija:
Kolekcija je konzistentna u svojoj komunikacijskoj nameri pa je logični nastavak na već postojeću tržišno pozicioniranu Startas tenisicu koja se delimično profilisala kao “vesela” modna obuća mlađe generacije. Korišćeni elementi u kroju gornjeg dela koji evociraju mekane forme kao što su štep deka, jastuci, plišane i punjene igračke zapravo su u kontrastu s "festivalskim gaženjem". Dvosmislena pojavnost čini ovu kolekciju duhovitom i komunikacijski bliskom publici koju cilja.

Treća nagrada u bruto iznosu od 6.000 kn pripala je timu Pancer-Budić (Alica Pancer, Vendi Budić, Ana Mack, Sandro Jurišić) za rad pod nazivom Startas leti visoko.

Opis koncepta
Novom kolekcijom Startas autori žele podići nivo svesti o ekološki prihvatljim materijalima koje Startas koristi, ručnoj izradi kao i samoj zaštiti okoline i očuvanju eko sistema. S obzirom na Startasovo poreklo i tradiciju koju treba očuvati i zaštititi, a istovremeno motivisani nedavnim izdanjem knjige o pticama Hrvatske koje nestaju, autori su našli poveznicu u pticama kao vrsti koju takođe treba zaštititi. Kroz dizajn i oblikovanje želeli su indirektno komunicirati o velikoj važnosti ptica kao glavnih indikatora i pokazatelja narušenog eko sistema. S druge strane, simbolika ptica – sloboda, lakoća i poletnost je sve ono čime se Startas kao brend može identifikovati. Novom kolekcijom jesen/zima Startas se uvodi u novu dimenziju, povisuje se, kako metaforički tako i fizički. Startas tenisice postaju visoke pa kolekciju potpisuju sa sloganom "Startas fly high". Sloganom se direktno veže brend uz novi visoki oblik tenisice ali i glavni element branda – ptice. Vizuelni kod po kojoj je rađen dizajn proizlazi iz dominante boje, teksture, specifičnih oblika i karakteristika određene ptice, koje su tako bojom, materijalom, određenim detaljem i oblikom prenesene na tenisicu. Primena prirodnih materijala, uključivanje lokalne zajednice i saradnja sa domaćim proizvođačima u nabavci materijala kao i promovisanje ekoloških tema i edukacija mlađih generacija je ono što čini ovu kolekciju društveno odgovornom, a istovremeno atraktivnom i zabavnom.

Obrazloženje žirija:
Koloriti i strukture preuzete s pojedinih životinjskih vrsta uz sami angažovani koncept s edukativnim akcentom, elementi su visokog nivoa dizajna prepoznati u ovoj kolekciji. Predložena Startas tenisica akcentovana je kao ekološka lokalno izrađena obuća. Bitan deo ove kolekcije je onaj koji tek sledi kao logični nastavak na proizvodnju, a to je prikupljanje i sama reciklaža iznošenih Startas tenisica čime bi se uveliko pomoglo smanjenju otpada i dugoročno gledajući pomoglo očuvanju eko sistema.

Izložba radova pristiglih na konkurs održaće se u Laubi, Prilaz baruna Filipovića 23, Zagreb. Termin održavanja biće objavljen naknadno.

Borovo d.d. i Hrvatsko dizajnersko društvo kao i članovi žirija čestitaju nagrađenim autorima, a svima koji su poslali radove na konkurs se zahvaljuju na učestvovanju:

20/44 (Nikola Stojisavljević, Jovan Stamenić, Ana Šulkić)
A+J+ (Ana Rimac, Jelena Azinović)
Acting like a child (Željka Fuderer Levak, Jasmin Mišković, Antonio Hočevar, Krešimir Levak, Zoltan Bakai)
Ana Grbačić
Ana Jularić
Ante Tonči Vladislavić i Jelena Vugrinčić Stanić
Antonio Mohenski
Arni Barišić
Blaženka Mikleušević
Boris Bukić
Candybalism (Filip Kralj)
Dalibor Šakić
Darko Sever
Dragana Hajsok
đukićpavlović (Zoran Đukić, Jan Pavlović)
IDEArt (Maja Grbac, Kristina Janko)
Igor Manasteriotti
Iva Kuzmić
Ivana Žanko
J.A.-tim (Anita Matijanić, Juraj Baškarad)
Jasmina Kukrika
Jelena Havelka
Josipa Vurnek
Julija Francišković
Katja Kuhar
Knežević & Butković (Nataša Knežević, Ana Butković)
Kredenac (Maja Subotić, Dragan Kordić)
Kristina Kale
L.U.F. (Ela Stipičić, Antonio Prenkolnika)
Lada Vlainić i Đenana Voljevica Čičić
Lu&Blu (Maja Kulaš, Lucijana Dujić Rastić)
Maja Bedenic
Maja Pejčinović
Marcela Šahini
Marlena Vidović
Mateja Kopjar
Mathilda's team (Iva Kostrenčić, Katja Kostrenčić)
Mega start (Daniela Babić, Kristina Katalinić, Ana Kuduz)
Mia Marić
Mint (Maja Matas)
Mirjana Klepić
MoŽe (Željka Momčilović, Vendi Vernić)
Nas dvije (Ivana Grgić, Janja Grčević)
Nia4me (Daniela Čebo, Andro Šimičić)
On the road (Petra Prgomet, Mia Klemenčić, Kristina Vugrinski)
Pala osmica (Vedrana Mastela, Martina Štrkalj, Morana Krklec)
Petra Galogaza
Redesign (Sanja i Neven Kovačić)
S&M design (Martin Kolenko, Simona Nemec)
Sandra Bajt
Sandra Brajdić
Saša Hortig i Petra Vuletić
Sestre Pustahije (Paulina Pustahija Penzar, Angelina Pustahija)
Studio International (Boris Ljubičić)
Studio MAYN (Maja Podrug)
Tesa Salai
Themelab (Neven Udovičić, Karin Milotić)
Tijana & Lea (Tijana Migić, Lea Dragić)
Tijana Abdulaj
Toni Žufić
Zrinka Tomašić
autori i timovi Naravnoslovnotehniškog fakulteta, Oddeleka za tekstilstvo, iz Ljubljane, mentori: docent Domen Fras i asistent dr. Blaž Rat: Klara Skube, Rebeka Šerbel i Tanja Vidmar, Monika Godec, Anja Pitamic, Blaž Marinc, Niko Matko, Pia Lubej, Blaž Hribar, Helena Medved i Simona Namestnik, Petra Repinc i Irena Košir, Katja Slovenc, Tilen Čančer, Sabina Kajić, Ivana Gorup i Rebeka Henigman, Neja Vecchiet i Sandra Vrh, Erika Vehovec

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services