Rezultati konkursa "Beton Hala Waterfront Center"

Rezultati arhitektonskog konkursa Beton Hala Waterfront Center Beograd

Rezultati međunarodnog arhitektonskog konkursa za idejno arhitektonsko-urbanističko rešenje objekta Centar na obali "Beton hala" objavljeni su 13. maja.

Na ovaj važan konkurs koji je Grad Beograd raspisao krajem februara, odazvali su se autori i timovi iz celog sveta. Na konkurs je pristiglo 135 radova a glavni zadatak konkursa je bilo povezivanje Kalemegdanskog parka sa savskim priobaljem i Beton halom. Nažalost, na zvaničnom sajtu konkursa nisu postavljeni radovi, ali se stručna i opšta javnost upoznala sa nagrađenim rešenjima putem medija par dana po objavljivanju rezultata. Izložba svih radova koji su pristigli na konkurs biće organizovana 17.juna 2011. godine. Žiri koji je odlučivao o nagradama, odluke je doneo jednoglasno, a radio je u sledećem sastavu: Dr. Darko Radović, predsednik žirija; Roberto Simon, zamenik predsednika žirija; Josep Acebillo, član žirija; Dr. Kurt Puchinger, član žirija; Dragan Đilas, član žirija; Vladimir Lojanica, član žirija; Milica Grozdanić, član žirija. Zamenici članova žirija bili su: Dejan Vasović i Dr. Ana Miljacki.

Na konkursu su dodeljene dve jednako vredne prve nagrade, druga nagrada je izostala, dodeljene su dve jednako vredne treće nagrade, dva rada su pohvaljena, jedan rad je otkupljen. Arhitektonsko-urbanistička rešenja objekta Centar na obali "Beton hala" na prostoru između Savskog pristaništa i Kalemegdanskog parka koja su osvojilla prvu nagradu i osvojila po 25.000 evra su:

Rešenje autorskog tima iz arhitektonskog studija Biro ARCVS iz Beograda koji čine Branislav Redžić, Dragan Ivanović, Zoran Milovanović, Zoran Đorović, Vesna Milojević, Boris Husanović, Marko Todorović, Predrag Stefanović. Stručni konsultant na projektu bio je Sreto Kuzmanović.

Prva jednakovredna nagrada - Biro ARCVS. Na naslovnoj fotografiji je takođe ovo prvonagrađeno rešenje.
 

Jednako vrednu prvu nagradu na konkursu osvojilo je i rešenje japanskog arhitekte Sua Fudžimotoa (Sou Fujimoto) iz tokijskog arhitektonskog studija Sou Fujimoto Architects.

Prva jednako vredna nagrada - Sou Fujimoto Architects


Druga nagrada nije dodeljena, a dve jednako vredne treće nagrade u iznosu od po 7.500 evra dodeljene su autorskom timu: Dejan Miljković, Jovan Mitrović, Aleksandar Rodić, sa saradnicima: Miloš Milivojević, Vuk Lukić, Dejan Mitrović, Aida Hadžiahmetović, Iva Olujić.

Treća jednako vredna nagrada - Dejan Miljković, Jovan Mitrović i Aleksandar Rodić sa saradnicima
 

Drugi autorski tim koji je osvojio jednako vrednu treću nagradu je tim iz španskog arhitektonskog studija sa ofisom u Barseloni, MX_SI architectural studio (Boris Bežan, Hector Mendoza Ramirez, Mara Gabriela, Partida Muňoz, Oscar Espinosa, Olga Bombač).

Treća jednako vredna nagrada - MX_SI architectural studio
 

Otkup u iznosu od 5.000 evra pripao je radu koji potpisuju španski arhitekti iz Alicantea Territorio Aranea Slp (Martin Lopes Robles, Luis Navarro Jover, Federico Tomas Serrano, Marta Garcia Chico, Cristina Aleson, Crsitiva Jovar).

Otkup - Territorio Aranea Slp
 

Dve pohvale, tj počasne nagrade bez novčane nadoknade pripale su autorskim timovima iz SAD-a i Italije. Američki autorski tim čine: Janghwan Cheon, Derik Eckhardt, Felipe Colin, Christopher Paulsen, Donghyun Kim, Jonathan Culp, Gabee Cho.


Levo - italijanski autori, pohvala. Desno - američki autori, pohvala.


Dok italijanski tim koji je pohvaljen od strane stručnog žirija, čine: Luca Catalano, Massimo Acito, Marco Burrascano, Annalisa Metta, Luca Reale, Catarina Rogai, Piera Carcassi, Serena Muccitelli, i koautori: Marta Spadaro, Livia Valentini, Lorenzo Senni.

Obrazloženje žirija nalazi se na zvaničnom sajtu konkursa.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services