Retrospektivna izložba Slobodana Boba Slovinića na Cetinju

Retrospektivna izložba Slobodana Boba Slovinića na Cetinju

Retrospektivna izložba Slobodana Boba Slovinića biće otvorena 17. novembra u 19 časova u crnogorskoj galeriji umetnosti Miodrag Dado Đurić (Balšića pazar bb, Cetinje).

Organizator izložbe je Narodni muzej Crne Gore. Kustosi izložbe su Ljiljana Zeković i Miloš Marjanović. Izložba će biti otvorena do 31. decembra 2017. godine.Stručno vođenje kroz izložbu biće organizovano u sredu, 29. novembra u 12 časova.  Promocija monografije biće održana u utorak, 12. decembra, u 12 časova u crnogorskoj galeriji umetnosti „Miodrag Dado Đurić“.

Na izložbi će biti prezentovano oko 100 dela iz preko 20 ciklusa bogatog, višedecenijskog opusa umetnika koji obuhvata period od ranih šezdesetih godina XX veka do danas.

Izložbu prati monografija o umetniku u izdanju Narodnog muzeja Crne Gore, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu i sport SO Podgorica. Urednica monografije i autorka studijskog teksta je istoričarka umetnosti Ljiljana Zeković, koja je, između ostalog, zapisala: „U njegovom slikarskom opusu, koji možemo povezati sa originalno interpretiranim elementima modernog klasicizma, nadrealizma, ekspresionizma, apstraktnog i metafizičko-oniričkog slikarstva, značajnu ulogu odigrale su i reminiscencije na barokno slikarstvo trompe l’oeil koje se manifestuje u majstorski izvedenim iluzionističkim skraćenjima figura koje lebde u transcendentalnom prostoru. Originalnost, emotivnost, a prije svega, njegova neizmjerna ljubav prema slikarstvu i mogućnostima koje ono pruža u otkrivanju novih likovnih, estetskih i saznajnih prostora, daje Slobodanu Sloviniću posebno mjesto u crnogorskoj likovnoj umjetnosti“.


Slobodan Bobo Slovinić rođen je 1943. godine u Budvi. Rano detinjstvo proveo u Budvi i u Kotoru. Srednje obrazovanje stekao je na Cetinju i u Titogradu, maturirao je 1961. godine u gimnaziji „Slobodan Škerović”, u Titogradu. Diplomirao je 1966. godine na Akademiji za primenjene umetnosti u Beogradu, na odseku unutrašnje arhitekture, u klasi profesora Đorđa Krekića. Bio je na studijskim putovanjima u Grčkoj, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Iraku, SSSR-u, Španiji. Prvi put se predstavio 1961. godine na grupnoj izložbi u Umetničkom paviljonu u Podgorici. Za vreme studija izlaže sa prijateljima u kafani „?” u Beogradu. Prvu samostalnu izložbu priredio je 1965. godine u Modernoj galeriji u Podgorici. Do sada je imao preko 50 samostalnih i više od 300 grupnih i kolektivnih izložbi u našoj zemlji i u inostranstvu. Prvo priznanje, Zlatnu plaketu za slikarstvo, dobio je 1989. godine na izložbi u kafani „?”, u Beogradu. Dobitnik je mnogih drugih nagrada i priznanja, među kojima: 1977. Nagrada „Oslobođenja Titograda” za slikarstvo; 1980. Prva nagrada „Zimskog salona”, Herceg Novi; 1983. Nagrada za slikarstvo „Grada Breseja”, Francuska; 1984. Nagrada Fonda „Moša Pijade”, na XVIII Likovnom salonu „13. novembar”, Cetinje; 1987. Prva nagrada salona „13. novembar”, Cetinje; 1988. „Počasna nagrada” za slikarstvo, Saveza francuskih umetnika, Pariz; 1989. Nagrada za slikarstvo „Le Franc Bourgeois”, Bresej; 1990. „Novembarska nagrada” za slikarstvo, Budva; 1990. „Trinaestojulska nagrada” Crne Gore; 1995. Plaketa „Beli anđeo” za slikarstvo, Prijepolje; Istaknuti je kulturni stvaralac Crne Gore od 2010. Član je ULUCG-a i ULUPUCG-a od 1968. godine. Izabran je 1978. godine za sekretara Odbora za likovne umetnosti CANU. Postao 1982/1983. godine član „Maison des Artistes” u Parizu. Učestvovao je u radu više slikarskih kolonija. Kreirao je više od 400 projekata unutrašnjeg uređenja prostora i drugih projekata od kojih je većina realizovana. Bio je profesor na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici. Autor je knjiga: „Pariski zapisi” iz 1996; „Umetničke zbirke Centra savremene umetnosti Crne Gore” iz 2010; „Ars Libris” iz 2013. Osim slikarstva i likovne kritike, bavi se enterijerom i dizajnom, živi i stvara u Podgorici i u Budvi.

Izložba će biti otvorena za posetioce do 31. decembra 2017. godine.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text