Redizajn Frikom sladoleda by Braća Burazeri!

Redizajn Frikom sladoleda by Braća Burazeri!

Predstavljamo pravu vizuelnu poslasticu, redizajn Frikomovih "tradicionalnih" sladoleda u izvedbi Nikole i Nenada Radojčića (Braća Burezeri)!

 

 

 

 

 

Ne postoji osoba u ovoj ili onoj zemlji, a i šire, koja ne pamti sladolede Cmok, Rum koktel, Čoko-moko, Leni, Šarenka, Sneška, Tigera ...

Ovi sladoledi su simboli našeg i vašeg detinjstva (ako ste odrastali sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka).

Ovako su izgedali 80-ih godina: 


 

Takozvana mikro-generacija Xennials (rođeni od 1977. do 1985.) je ovih dana posebno srećna jer su dobili pravo osveženje zajedničkog sećanja u vidu novog grafičkog rešenja za tradicionalne sladolede iz Frikomovog portfolija. 

Da budemo do kraja precizni, srećni su sigurno i oni rođeni pre Xennials-a, a bogami i Millenialsi, jer konačno mogu da osete duh vremena u kojem su živeli njihovi roditelji.

Koliko je ova "ikonografija" snažna i upečatljiva, govori nam i činjenica da su našli svoje mesto u Leksikonu Yu mitologije, projektu izdavačkih kuća Postscriptum iz Zagreba i Rende iz Beograda, koji je utemeljen na istoimenoj inicijativi Dubravke Ugrešić, Dejana Kršića i Ivana Moleka iz 1989. godine.

Iz Leksikona Yu mitologije:

Pekabela sladoledi

“Osveženje zimi leti, ne možeš mu odoleti, / ne smetaju, niti škode, uvek dobri, svakom gode. / Pekabela, pekabela, pekabela, pekabela, / Ja sam gladan, ti bi jela, porodica traži cela / sladolede pekabela, sladolede pekabela.”

Tekst dr. Vatroslava Sekulića:

Mislim da su se tako zvali (prema tvornici koja ih je proizvodila) — mi klinci smo ih zvali po imenima: Rumenko, Šarenko itd. (ja ih ne znam više, budući da su mi ova dva bila jedino ok). Rumenko je, indeed, bio crvene boje te okusa jagode, sa puno tekućine i koštao je 5 dinara, a Šarenko je “bijo” trikolorac, na vrhu je, ak’ se dobro sjećam, bila čokolada, ondak je iš’o limun i štajaznam, još nešto, i taj je koštao 7 dinara. To i nije bila neka lova, meni je mama sa 6. kata u Sopotu bacala svaki dan kovanicu za Rumenka (ili čak za dva, ako sam bio dovoljno uporan: “Maaama baci mi za slatkač!”), a ponekad se imalo i za Šarenka. To su vam bili dani redukcija struje (mislim Milka Planinc ili netko takav), benzina na bonove, ljeti bijaše vruće, a kao što rekoh ovi slatkači su bili puni vode (jesam li već napomenuo da je u pitanju “štapić”, a ne kornet?).

Kažem Vam, živjelo se krasno, to nije bila velika lova… ponekad smo za sladoled ili čak dva, mogli skupiti obilazeći telefonske govornice. Naime, zaboravan netko, tj. govornik u žurbi, ponekad bi ostavio 20 ili 50 para, ili čitav dinar možda, u onoj rupi za coin return. A skupljale su se i prazne boce — za jednu pivsku dobivalo se 50 para, za vinsku 1 din… (sve to u tadašnjem dućkasu marke Upin ili tako… kojeg je poslije ona lopina privatizirala…). Mislite da danas ima tako jeftinih sladoleda, tako dobrih dućana i tako sretne djece?

Rumenko, Šarenko, Sneško, Miss, Čoko-moko, Leni, Kapri, Twinni, Twinni tropico, Popsi, Rum koktel, Jolly, Tiger, Meda, Zeka, Bolero.. su bili deo našeg odrastanja. Mnogi od njih više ne postoje, ali oni najbolji su opstali, i proizvodi ih Frikom.

Danas, u malo smanjenom sastavu su ponovo oživljeni Cmok, Rum koktel, Čoko-moko, Leni, Šarenko, Sneško i Tiger, zahvaljujući saradnji kompanije Frikom sa beogradskim dvojcem grafičkih dizajnera - Braćom Burazerima.

Pekabelini sladoledi - sladoledi naše mladosti su bili prepoznatljivi, ukusni i osvežavajući, 90 % njihovih sladoleda dolazio je na štapiću, ali voleli smo i njihove kornete. 

Ono što su Braća Burazeri ovim inovacijama u redizajnu Frikom sladoleda najviše uspeli, jeste da su izazvali čistu emociju i osmeh na licu. Iako još ne možete po sandučarima u Beogradu da nađete sve "modele", Cmok i Tiger smo uspeli da pronađemo, i u slast otpakujemo, sačuvamo pakovanje, i pojedemo. 

Frikomu zahvaljujemo što je prepoznao kvalitet naših dragih grafičkih dizajnera Nikole i Nenada i što im je poverio ovaj značajan posao! 

Sladoled Tiger nažalost još nema svog parnjaka u ovim zanimljivim gif animacijama, ali se nadamo da će neki novi Rumenko ili Kapri u izvedbi Braće Burazera, ponovo osvojiti naša srca!

A sada da se upoznate sa svakim karakterom i ilustracijom u krupnom planu, oči u oči!

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text