Realizovan projekat "Podmladimo Stari" u Podgorici

Realizovan projekat "Podmladimo Stari" u Podgorici

"Podmladimo Stari" je nedavno završen projekat u Podgorici koji su pokrenule nevladine organizacije Biciklo.me, ArhKomuna - centar za arhitekturu i kulturu i Kulturni centar PUNKT, uz finansijsku podršku Fonda za aktivno građanstvo - FAKT i Balkanske fondacije za umetnost i kulturu - BAC.

 

Sam naziv projekta je proizašao kao dosetka organizatora - Stari se odnosi na podgoričko naselje Stari Aerodorm, koje se nalazi na mestu nekadašnjeg vojnog aerodroma. Glavno mesto susreta u ovom naselju dobilo je nove sadržaje i boje.

Digitalna „biciklistička" ilustracija koja je pretočena u veliki mural, delo je crnogorskog autora Srđe Dragovića, koji je na ovom projektu bio angažovan kao ilustrator i grafički dizajner. 

Ilustraciju su prethodno odabrali stanari zgrade, nakon što im je bilo ponuđeno više različitih ilustracija kao mogućih varijanti murala.

Za oslikavanje murala bili su zaduženi likovni umetnici Mišo Joskić i Pavel Brat.

Srđa Dragović je bio zadužen i za vizuelni identitet projekta, zatim vizuale namenjene promociji projekta na društvenim mrežama, kao i prateći promotivni materijali - flajeri, torbe, stikeri.

Ovaj projekat rezultat je saradnje nekoliko nevladinih organizacija iz Crne Gore koje se, svaka na svoj način, bave prostorom, a organizovan je u okviru regionalnog projekta "Naš grad, naša scena".

Projekat je detaljno predstavljen na web platformi Naš grad, a u četiri grada u regionu realizuju ga organizacije Beogradski festival cveća iz Beograda, Centar za životnu sredinu iz Banjaluke, ArhKomuna - centar za arhitekturu i kulturu iz Podgorice i Koalicija za održivi razvoj iz Skoplja.

"Trudili smo se da umetničke i prostorne intervencije na Starom Aerodromu u Podgorici iskoristimo i kako bismo građanima Podgorice pokazali kako se uz prilično organičena novčana sredstva može uraditi mnogo za uređenje prostora, ako se potrudimo da se dobro pripremimo, komuniciramo, i radimo zajedno. Pri tom mislim na povezivanje nevladinih organizacija i umetničkih grupa, ali i na aktivno učešće onih građana koji inače nisu aktivni na nezavisnoj kulturnoj sceni, ali najbolje poznaju prostor u kojem žive i lako prepoznaju potencijal i ograničenja javnog prostora u svom kvartu." Izjavila je za Designed.rs jedna od organizatorki akcije, Sonja Dragović iz Biciklo.me. 

Citat iz kratkog opisa projekta:

„Želimo da kroz participativni proces povežemo promociju biciklizma u Podgorici i uređenje javnog prostora na Starom Aerodromu. Ovo veliko podgoričko naselje karakeriše dominantni rezidencijalni karakter, ali i nedostatak zelenih površina i rekreativnih zona. Mada se Ćemovsko polje nalazi u blizini, Stari Aerodrom nema dovoljno zabavnih, zelenih kutaka u kojima bi članovi ove zajednice - pogotovo najmlađi - mogli da kvalitetno provode vreme. Želimo da doprinesemo stvaranju takvog prostora, i to tako što ćemo parkiću na Bulevaru Pera Ćetkovića dodati zabavni biciklistički parking (koji je ujedno i skulptura), novu, jedinstvenu klupu, nekoliko sadnica autohtonog drveća  (javor, jasen, košćela) i biciklistički mural. Dok smo razvijali ove ideje konsultovali smo se sa brojnim korisnicima parka, a veliku podršku dobili smo i od stanara ulaza na adresi Pera Ćetkovića 33, koji su nam i dozvolili da na zidu oslikamo mural po kome će, vjerujemo, ovaj kraj postati prepoznatljiv.”

U petak, 30. juna, održan je 46. Critical Mass, koji posvećen upravo ovom projektu. Vožnjom je zaokružena akcija "Podmladimo Stari", a na ovom događaju, podršku su pružili i brojni podgorički biciklisti."Reakcije na akciju "Podmladimo Stari" i njene rezultate su izuzetno pozitivne - nadamo se da smo uspeli da inspirišemo sugrađane da i oni razmisle o tome kako bi mogli da doprinesu uređenju javnog prostora u svom komšiluku, i da ćemo uskoro neke od njihovih ideja videti zabeležene na platformi Naš grad. Naime, želimo da u narednih pola godine, koliko je preostalo do završetka projekta "Naš grad, naša scena", pomognemo da se u Podgorici na sličan način materijalizuje još par kreativnih intervencija - i želimo da inicijativu za te intervencije pokrenu građani. Saradnja u kreativnom izražavanju kojim oblikujemo prostor oko sebe može naše gradove učiniti boljim mestima za život, a nas boljim građanima". dodaje Sonja Dragović iz Biciklo.me
 

 

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services