Razgovori O: Školigrici

grupa o, razgovori o, skoligrica, borut vild, ljubica beljanski ristic

U okviru serije javnih susreta pod nazivom "Razgovori O", u nedelju, 10. aprila, u 12 časova biće održan šesti javni susret u organizaciji platforme Grupe O (Nova logika, Kneza Miloša 10)

Učesnici: Ljubica Beljanski-Ristić i Borut Vild
Moderatori: Dušan Pavlović i Nađa Duhaček

 

Na šestom u nizu javnih susreta u organizaciji Grupe O, tojest "Razgovora O”, govorićemo o Školigrici, i postavićemo mnoga pitanja o stvaralačkom vaspitanju dece:

Šta je stvaralačko vaspitanje?
Koliko prostora za obrazovanje ima u kulturi?
Kako se sećamo Školigrice i kako je zaboravljamo?
Kako danas mislimo taj kompleksni sistem projekata koji je deci omogućavao da po sopstvenim afinitetima iz dana u dan biraju saradnike i radionice koje će pohađati?

grupa-o-skoligrica_01

Školigrica je bila studio stvaralačkog vaspitanja sa decom u Centru za kulturu Stari grad krajem XX i početkom XXI veka. Tu su mladi saradnici - umetnici i umetnice, istraživali i stvarali kreativne pedagoške metode kako rada s decom tako i sopstvenog rada kroz godišnje projekte. Danas više Školigrica ne postoji, ali razloga za razgovor o preplitanju kulture i obrazovanja možda ima i više nego pre 30 godina.

"Razgovori O” čine seriju susreta, predavanja i razgovora o temama i inicijativama iz oblasti formalnog i neformalnog obrazovanja, kroz koje nam je cilj da stvorimo redovan prostor za razmenu ideja i primera dobrih praksi.
Među dosadašnjim temama Razgovora O pričalo se o reformi obrazovanja kroz neformalne projekte (gost: Relja Dereta), angažovanim filmovima u nastavi građanskog vaspitanja kroz Slobodnu Zonu u školama (gost: Rajko Petrović), igri i Lego projektima kao koraku ka nauci (gost: Alen Piljak), Vikimediji i konceptu “slobodnog znanja” (gosti: Ivana Madžarević i Marija Gajić) i inicijativi Nauka je ženskog roda (gosti: Nađa Duhaček i Aleksandar Gubaš).

Grupa O je nastala 2013. kao platforma za dijalog i diskusiju o obrazovanju i inkubator za nezavisne inicijative iz oblasti obrazovanja. Prva dva projekta su Razgovori O, i Ortogonalno.

Naš cilj bio je da stvorimo prostor za razmenu ideja i iskustava i međusobno upoznavanje svih onih koji se na neki način bave obrazovanjem (ili su zainteresovani da se angažuju), kao i zajednički rad na ostvarivanju tih ideja. Grupa O nema formalno članstvo, i otvorena je za sve koji su zainteresovani da se pridruže. Svratite da se upoznamo!

Grupa O na Facebook-u.
 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services