Razgovor sa umetnikom Šonom Dauerom u Galeriji DOB

Razgovor sa umetnikom Šonom Dauerom u Galeriji DOB

Razgovor sa umetnikom Šonom Dauerom održaće se u petak, 17. marta u 18:30h u Galeriji Doma omladine Beograda.

Razgovor se organizuje kao deo pratećeg programa izložbe Šona Dauera "Razgovor duž auto-puta Bratstva i jedinstva", koja je otvorena do 18. marta 2017. godine.

 

 

U Galeriji Doma omladine Beograda razgovor sa umetnikom Šonom Dauerom će obaviti Džo Melvin, britanska kustoskinja i teoretičarka umetnosti, uz umetnikovo vođenje kroz izložbu "Razgovor duž auto-puta Bratstva i jedinstva".Izložba je zamišljena kao spoj zvuka i skulpture koji istražuje načine na koje se pronalazimo, kako prostorno, tako i kulturološki. Usmereni zvučnici i parabolični reflektori primaju i odašiljaju misteriozne akustične signale po galeriji; rustični tronošci vibriraju taktilno kroz ostatke političkih govora dok je plesna i fizička kultura transformisana kroz svetlosne šablone. Neočekivane komponente kombinovane su kako bi nastao celovit "soundtrack" koji poziva posetioca na duboko istraživanje osobenosti zvučnog, osetnog i vizuelnog iskustva. Vizuelne i fizičke teme mogu biti obrađene u celovitosti ili pojedinačno.

Izložbu je pomogao Legat Franklin.Šon Dauer (Sean Dower) rođen je 1965. godine. Živi i stvara u Londonu. Nedavni projekti, koji istražuju fizičke i prostorne aspekte zvuka, su: "On Air" u Bikonsfild galeriji u Londonu (2015. godine), "The Voyeur’" u De la Var paviljonu u Bekshilu (2012. godine) i "Musik für Barbaren und Klassiker" u Netverk centru u belgijskom gradu Alstu (2010. godine).

Koja je bila početna tačka od koje se razvila ideja za izložbu?

Šon Dauer: Počelo je od poziva za učestvujem, a razvilo se u kombinaciji s idejama na kojima sam već radio. Izložba je takođe reakcija na sam prostor i reakcija na moje iskustvo ponovne posete Beogradu posle 25 godina.

Da li je istraživanje istorije Beograda, Srbije, Jugoslavije, čitavog regiona zapravo, predstavljalo izazov za vas? Sam naziv izložbe (Razgovor duž auto-puta Bratstva i jedinstva) više je lokalnog karaktera. Kako to vidite iz sopstvene perspektive, celo pitanje auto-puta Bratstva i jedinstva, šta to donosi nama i šta vama znači?

Šon Dauer: Bilo mi je vrlo interesantno da dođem ovde i pričam s ljudima, da saznam nešto o jednoj vrlo komplikovanoj istoriji. Ne mislim da je mogu razumeti potpuno, ali sam reagovao na to što su mi ljudi rekli, kombinujući popularnu kulturu s tehnologijom, sa politikom i muzikom, to jest zvukom. Mislim da su zvuk i muzika neka drugačija, nežnija vrsta jezika. U poređenju sa srpskim narodom, ne znam ništa o ovdašnjoj politici, ali možda vama ovaj rad pruži priliku da se duboko zamislite nad time što znate.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text