Razgovor sa Slavkom Timotijevićem u Salonu MSUB

Razgovor sa Slavkom Timotijevićem u Salonu MSUB

Razgovor sa Slavkom Timotijevićem biće održan u ponedeljak, 17. decembra u 19 časova u Salonu MSUB (Pariska 14).


 

 

 

 

U okviru samostalne izložbe Dragana Petrovića "Veseli svet" u Salonu Muzeja savremene umetnosti, istoričar umetnosti Slavko Timotijević će pričati o nekadašnjoj izlagačkoj politici i ulozi „Srećne galerije“ Studentskog kulturnog centra u formiranju fotografske scene.

Timotijević će se u svom izlaganju osvrnuti i na prezentovanje određenih neprofesionalnih umetničkih pojava, odnosno umetnika amatera kao ondašnje institucionalne ideje ka otvorenijem kretanju i afirmisanju raznovrsnih umetničkih paradigmi.

U Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra Slavko Timotijević je prvi priredio izložbu radova Dragana Petrovića 1991. godine koja se zvala “Ako nijesam kumovao, a ja sam kroz plot gledao”.

Tačno pre 25 godina, 17.decembra 1993. godine, a na isti datum kada će se prezentacija u Salonu MSU održati ove godine, u Srećnoj galeriji otvorena je izložba fotografija Dragana Petrovića “Hiljadu osmeha”, pa ovo Timotijevićevo izlaganje na određeni jubilej, predstaviće Petrovića kao određeni autorski i fotografski fenomen unutar foto-umetničkog nasleđa i problema dokumentarnosti koje isto preispituje sa različitih pozicija.

"Veseli svet" u Salonu Muzeja savremene umetnosti naslov je prve veće i sveobuhvatnije izložbe Dragana Petrovića koja prezentuje veliki broj njegovih najznačajnijih fotografija koje su nastale u periodu od početka osamdesetih do kraja devedesetih godina dvadesetog veka kada je umetnik fotografisao svadbe i druga narodna veselja. Ovom izložbom, iako ne retrospektivnog karaktera, Muzej savremene umetnosti želi da podrobnije promisli i objasni fotografski fenomen kakav je Dragan Petrović ali da i obrazloži širokoslojnost medija dokumentarne fotografije.Slavko Timotijević (Brzohode, 1949) diplomirao je 1974. godine na Katedri za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Od 1971. do 1974. godine bio je član „Ekipe za akciju i anonimnu atrakciju“ (A3) i asistent u novoosnovanoj galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu. Od 1974. do 1998. godine urednik je „Srećne galerije“ u Studentskom kulturnom centru u Beogradu. Autor je i glavni urednik časopisa za savremenu umetnost „Beorama“, koji je pokrenuo 1985. godine, i „Art fama“ (2007–2013). Jedan je od selektora na izložbi „150 godina fotografije kod Srba“(1991) i umetnički direktor 4. Bijenala mladih u Vršcu (2000). Direktor Studentskog kulturnog centra u Beogradu bio je od 2000. do 2005. Osnovao je „Muzej u senci“ 2008. godine. Kao kritičar i teoretičar, objavlјivao je tekstove u gotovo svim važnijim jugoslovenskim časopisima, magazinima i novinama. Objavio je knjige: Tomislav Peternek – fotografije; Dražen Kalenić – fotografije; Kolekcija Vukmanović; Monografija Cvetković; monografija grupe DEI LEČI (inicijalni performans) i uredio knjigu fotografija 9. mart 1991. godine.

 

 

Na naslovnoj: Reprodukcija: naslovna strana kataloga samostalne izložbe Dragana Petrovića “Ako nijesam kumovao, ja sam kroz plot gledao”, Studentski kulturni centar Beograd, 1991.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text