"Razgovor o Pjer Paolu Pazoliniju, režiseru i piscu"

cpn, pazolini, centar za kvir studije, institut za filozofiju i drustvenu

"Razgovor o Pjer Paolu Pazoliniju, režiseru i piscu" u organizaciji Centra za kvir studije, uz podršku Centra za promociju nauke i Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, održaće se u subotu,18. februara, od 14 sati u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju (Kraljice Natalije 45, I sprat).

U razgovoru učestvuju: Ivana Kronja, filmolog, Predrag Mirčetić, teoretičar književnosti, Aleksandar Stojaković, pisac i režiser.

 

 

U okviru ciklusa predavanja "Velikani umetnosti i nauke i njihova zanemarena (homo)seksualnost, održaće se Razgovor o Pjer Paolu Pazoliniju, italijanskom režiseru i piscu. U okviru predavanja, čućemo tri izlaganja:

 • 1. Veliki italijanski književnik, novinar, politički mislilac i filmski umetnik, Pjer Paolo Pazolini (1922-1975) istaknuti je predstavnik italijanskog i evropskog političkog filma 60-ih i 70-ih godina 20. veka. Polazeći od marksističke kritike društva i levičarskog, ali i hrišćanskog humanizma, Pazolini je stvorio naturalističko-fantazmagorički filmski opus, koji posebno problematizuje i politizuje pitanje tela i seksualnosti u klasičnom i savremenom društvu. Vrhunac njegove autorske estetike predstavlja Pazolinijev poslednji igrani film "Salo ili 120 dana Sodome" (1975).
   
 • 2. Šta danas čini mit o Pazoliniju?
  Seksualnost, skandali i provokacije, beskompromisna hrabrost, levičarski angažman, „izdaja“ književnosti zarad filma, tragična smrt...
  Predstaviti tri aspekta književnog stvaralaštva Pjera Paola Pazolinija, sa posebnim osvrtom na roman Ragazzi di vita (1955) i posthumno objavljenu (autobiografsku) prozu Bludne radnje i Amado mio (1982) u kontekstu životnih činjenica i umetnikovih „opsesivnih“ tema.
   
 • 3. Aleksandar Stojaković pokušaće da rasvetli okolnosti Pazolinijeve smrti.

pasolini

Dr Ivana Kronja je filmolog, kulturolog i filmska kritičarka. Doktorirala je 2010. na FDU, UU u Beogradu sa tezom: "Rodne teorije (neo)avangardnog filma". Objavila je studiju "Smrtonosni sjaj: Masovna psihologija i estetika turbofolka" (2001) i više desetina naučnih radova iz studija kulture, medija i filma u zemlji i inostranstvu. Od 2003. je profesor na VŠLPUSS u Beogradu. Filmsku kritiku piše za Novi filmograf i kulturni dodatak Politike. Kao članica Srpske Akademije za filmsku umetnost i nauku – AFUN bila je u Žiriju AFUN za izbor nacionalnog kandidata za nagradu Oskar 2016.

Predrag Mirčetić (1978), docent na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu na kojoj predaje premete Pregled opšte književnosti 1 i 2, Dante 1 i 2, Diskurs moderne drame i Postmoderna proza: Eko, Kalvino, Tabuki. Od 2011. do 2013. godine kao volonter držao je časove engleskog i italijanskog jezika (nivo A1) članovima udruženja građana “Duša” i “Videa”. Od 2011. godine do 2014. godine bio je saradnik ApsArta – Centra za pozorišna istraživanja. Doktorsku disertaciju pod naslovom „Shvatanje umetnosti u kritičkim ogledima i prikazivanje umetnosti u prozi Oskara Vajlda“ odbranio je 2015. godine.

Aleksandar Stojaković (1986), član redakcije časopisa za kvir teoriju i kulturu QT (2010–12), radio kao istraživač-intervjuer na istraživanju "Homofobija i intenalizovana homofobija u Srbiji, kvalitativno istraživanje" (2015–16). Autor je dokumentarnog filma "Život pod maskom" (2016).

Aktivnosti se odvijaju u okviru projekta “Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu” koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške, a sprovodi Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

Facebook stranica događaja.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services