Radni sto #26: Ko oblikuje tekstilnu i modnu industriju u Srbiji?

Radni sto #26: Ko oblikuje tekstilnu i modnu industriju u Srbiji?

Clean Clothes Campaign Srbija, F.fm podcast i Centar za politike emancipacije vas pozivaju na 26. po redu Radni sto pod naslovom "Ko oblikuje tekstilnu i modnu industriju u Srbiji?" koji se održava u četvrtak, 16. maja od 19 časova u Domu omladine Beograda.

 

 

U okviru panela "Ko oblikuje tekstilnu i modnu industriju u Srbiji?" razgovaraće se o problemima savremene tekstilne i modne industrije u Srbiji i predlagati rešenja za razvoj i rast.

Tekstilna industrija u Srbiji nekada je zapošljavala oko 250.000 radnica i radnika. Tokom procesa privatizacije većina fabrika je prestala da postoji, a ono što je zamenilo zaokruženu tekstilnu privrednu granu je lon (lohn) proizvodnja za velike modne marke u znatno manjim pogonima i sa neizvesnim rokom trajanja.

Istraživanje koje je tokom 2017. godine sprovela organizacija Clean Clothes Campaign pokazalo je da je kršenje radnih prava u ovim fabrikama pravilo, a ne izuzetak; da radnice i radnici rade za plate koje su najčešće na nivou minimalne zarade i da je sindikalna organizovanost na jako niskom nivou.

Pored ugovaračkih i podugovaračkih poslova, pojedine strane kompanije su uz pomoć državnih subvencija otvorile i svoje direktne pogone u Srbiji, međutim ostaje otvoreno pitanje šta je sa domaćim brendovima? Na koji način njih tretira država? Koje su mogućnosti plasmana proizvoda na domaćem i inostranom tržištu i da li se radni uslovi i zarade razlikuju kad govorimo o pogonima koji proizvode isključivo za domaće brendove? Pokušaće se da odgovori i na pitanje kako se globalizacija proizvodnje odevnih predmeta i obuće odrazila na autonomne dizajnerske inicijative koje ne podrazumevaju masovnu produkciju?

Govore:
Stefan Aleksić, Clean Clothes Campaign
Bojana Tamindžija, Clean Clothes Campaign
Nenad Radujević, generalni menadžer Beogradske nedelje mode
Milica Lupšor, Roza - udruženje za radna prava žena
Moderatorke: Marija Radaković i Dunja Jovanović
Dizajn vizuala: Ivo Matejin

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services