Radionice: Kad bi zgrade pričale

Radionice: Kad bi zgrade pričale

Portal Supervizuelna poziva na radionice i programe u javnom prostoru pod nazivom "Kad bi zgrade pričale".
 

Program „Kad bi zgrade pričale” je višegodišnji istraživački projekat koji se realizuje u saradnji organizacija FRU iz Skoplja, Bacača Sjenki iz Zagreba i Supervizuelne iz Beograda.

 

 

„Kada bi zgrade pričale” jeste saradnički program koji rastvara delikatne, unutrašnje tragove brisanja ili nagle izgradnje kolektivnih lokalnih istorija, uzimajući kao primere konkretne gradske prostore – zgrade i njihovo okruženje – koji su (bili) mesto određenja jednog grada ili njegovog dela. Ovo brisanje ili stvaranje gotovo ni iz čega vodi ka bezmalo neprepoznatljivoj promeni lokalnih konteksta koji utiču na sve društvene slojeve. Vremenski okvir iz kog ovaj program proističe jeste nepredvidiv period tzv. „tranzicije” koji tendenciozno čisti sve ideološke, političke, društvene, kulturne i etičke činioce prethodnih perioda. Program koji se razvija u Skoplju, Beogradu i Zagrebu radi u pravcu promišljanja promene shvatanja i gledanja, mišljenja i delanja u odnosu na istorijske, arhitektonske, političke i umetničke reference određenih gradskih čvorišta.

Beogradsko izdanje baviće se pitanjima uspostavljanja odnosa prema javno-privatnom prostoru kakav je kompleks zgrada na Novom Beogradu – Belvil.

Kroz seriju radionica o praksi imenovanja u urbanom prostoru, socijalnoj koreografiji i sekundarnoj arhitekturi, kao i izvođenjem zvučnih „znakova” i performativno izvođenje poezije, doživljaj kompleksnosti prostora i njenih dinamika će se artikulisati na vizuelnom, telesnom i zvučnom nivou. Nakon radionica program će obuhvatiti i javni program takođe u prostoru Belvila.

POZIV NA RADIONICE:

Pozivaju se svi zainteresovani srednjoškolci, studenti arhitekture, umetničkih fakulteta, društvenih nauka, stanovnici Belvila i svi zainteresovani da se prijave na sledeće radionice:

  • 25–26. mart – radionica Mariele Cvetić, tema Zašto Belville nije belleville?

Radionica Zašto Belville nije belleville?  bavi se istraživanjem prakse imenovanja u urbanom prostoru i urbanog prostora na primerima naziva kuća i ulica u naselju. Ispituje se politika i istorija imenovanja kuća, značenje imena (nomen est omen), posebno značenje u lokalnom kontekstu za stanovnike naselja (imena kuća: Ruža, Lala, Krin, Jorgovan, Zumbul, Ciklama, Šeboj, Đurđevak, Suncokret, Mimoza, Ljubičica, Maslačak, Neven i Iris i ulica: Jurija Gagarina i Đorđa Stanojevića, Bulevar Crvene armije i Antifašističke borbe).

Radionica će se održavati u prostoru Belvila, na otvorenom i zatvorenom prostoru, u periodu 12–17h.

dr Mariela Cvetić je umetnica, profesorka na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

  • 1–2. april – radionica sa Marijanom Cvetković (tema će uskoro biti potvrđena)

Marijana Cvetković, menadžer u kulturi, predavač na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, vodi Stanicu–servis za savremeni ples.

Radionica za mlade pod nazivom Sekundarna arhitektura obuhvatiće rad sa pronađenim, odbačenim materijalima, njihovo kreativno prekomponovanje i preoblikovanje za nove namene. Akcenat radionice će prvenstvano biti na arhitekturi, ali će biti otvorena i za druge namene materijala. Jedna od ideja ove radionice je da se mladima objasni kako se ljudi sa margina društva snalaze u surovim gradskim uslovima, kako mogu uz pomoć svoje kreativnosti i veštine sa minimumom sredstava da izgrade kuću za sebe i svoju porodicu. U toku radionice povešće se razgovor o tome kako oni zamišljaju takav život na margini i kako bi se snašli kada bi morali od pronađenog materijala da izgrade sklonište.

Radionice Branislava Nikolića realizuju se u saradnji sa Beogradskom internacionalnom nedeljom arhitekture (BINA). 

Sve radionice su besplatne i mogu da se pohađaju nezavisno jedna od druge.

Broj polaznika je ograničen, te je neophodno poslati prijavu do 22. marta na kadbizgradepricale@gmail.com sa kratkom biografijom i kontaktom svakog učesnika i naznakom na koju ili koje radionice se prijavljujete.

Kontakt za beogradski program: Saša Tkačenko i Mirjana Boba Stojadinović, kadbizgradepricale@gmail.com

Projekat „Kad bi zgrade pričale” podržan je od strane Balkanskog fonda za umetnost i kulturu (BAC). BAC je podržan od strane Švajcarske vlade kroz Švajcarsku agenciju za razvoj i saradnju (SDC) i Evropsku kulturnu fondaciju (ECF).

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text