Radiona.org | izložba Science Fiction – New Parallel Worlds u Tehničkom muzeju u Zagrebu

radiona, Science Fiction – New Parallel Worlds

Zagrebački tehnički muzej ”Nikola Tesla” i Radiona.org predstavljaju međunarodnu izložbu Science Fiction – New Parallel Worlds koja će održati od 10. do 20. novembra.

Our model of the cosmos must be as inexhaustible as the cosmos. A complexity that includes not only duration but creation, not only being but becoming, not only geometry but ethics. It is not the answer we are after, but only how to ask the question.
Ursula K. Le Guin

Izložba Science Fiction – New Parallel Worlds tematizuje podjednako visokorazvijenu i »siromašnu« naučnu fantastiku predstavljajući radove koji kao da su rađeni za neki drugi, paralelni svet. – Šta je zapravo naučna fantastika? Jesu li to isključivo visokotehnološka rešenja ili pre svega ingenioznost ljudi koji iza tog pojma preispituju granice svoje lucidnosti i podstiču nova i neiscrpna viđenja materije i pojava koje nas okružuju?

Artefakti ove izložbe svojim karakterom nisu naprave za imaginarnu teleportaciju u svet svemirskih brodova, već naprotiv osvrt na svakodnevne pojave koje artikulacijom specifičnih koncepata predstavljaju drugačije viđenje stvarnosti.

Radovi su inspirisani antologijskim naučno-fantastičnim filmovima, stripovima i literarnim delima sa svim spekulativnim i fiktivnim elementima koji ih prate. Iz tog konteksta ove su tvorevine interpolirane u nove strukture elektronskih radova i interaktivnih interfejsa. Izložba predstavlja i radove koji se bave preispitivanjem stvarnosti u smislu manipulacije naših osećaja i privatnosti, ali i tehnologije.

Kako granice naučnofantastičnog žanra nisu nedvosmisleno definisane ni ograničene – što predstavlja izvesnu analogiju s intermedijalnim i hibridnim umetnostima i vibrantnim inovativnim savremenim praksama – tako i radovi ove izložbe u svojoj formi nisu strogo definisani, već prilikom čitanja značenja nude široko polje poimanja omogućujući i autorima i publici propitivanje i živ odnos prema »konzumiranju« artefakta.

Izložba će ugostiti međunarodne umetnike i hrvatske razvojne programere, kao i standardanu postavku »Radione« koji čine dizajneri, makeri/hakeri, električari i intermedijalni umetnici.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services