Prvo predavanje u okviru kursa WCSCD | Niels Van Tomme u MSUB

Prvo predavanje u okviru kursa WCSCD | Niels Van Tomme u MSUB

Prvo javno predavanje u okviru kursa Šta Kustosiranje Može/Treba Da Bude? (WCSCD / What Could/Should Curating Do?) biće održano u sredu 27. juna u 18 časova u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu (MSUB, Ušće 10).

 

 

 

U saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Beograd održaće se predavanje u seriji javnih predavanja o savremenim kustoskim praksama. Prezentacija "Institucija u pokretu (Kustoski program)" Nilsa Van Tomea (direktor De Apela [De Appel] u Amsterdamu) poslužiće kao predgovor programu kustoske radionice.

O programu i kursu možete čitati na sajtu Supervizuelne - magazina za savremenu umetnost. 

Umetnička institucija je poput ajkule: ako se ne kreće, umire. De Apel (od 1974. do danas) neprekidno rekonstituiše sebe da bi ostala relevantna. Umesto odjeka predatorskog kretanja pomenute ajkule, ona je odlučna, ali sporo navigira brzo promenljivim umetničkim i društvenim strujama, čiji je neizbežno deo. De Apel je institucija u pokretu…


Direktor De Apela u Amsterdamu (institucije koja razvija pionirski edukativni kustoski program od 1994. godine) govoriće o važnosti kustoskog programa i o tome kako on oblikuje institucionalni kontekst. 

Iznova razvijajući prezentaciju "Institucije u pokretu" direktor De Apela Nils Van Tome smatra da je njegov rad u organizaciji čin kustoske brige i kao takav predstavlja proces koji razvija alternativne načine poimanja institucije. U susret programu Šta kustosiranje može/treba da bude?, Van Tome će elaborirati istaknutu ulogu koju kustoski program ima u institucionalnom kontekstu De Apela od 1994. godine.

Ovom prilikom Nils Van Tome odgovara na pitanje – Šta kustosiranje može/treba da bude?

“U kustosiranju jedan plus jedan bi trebalo da bude jednako tri. Kustosiranje ne podrazumeva šta ako, već se fokusira na ono šta je/šta jeste. Kustosiranje se koristi naučnim metodama poput spekulacije i eksperimenta kao njenim glavnim principima, iako nije nauka. Kustosiranje predstavlja ono što prethodi procesu saznanja. No ipak, treba biti spreman na činjenicu da se u tom procesu neke stvari mogu pogrešiti…”

Nils Van Tome je direktor De Apela u Amsterdamu. Kao kustos, predavač i kritičar, on operiše na granicama savremene kulture i kritičke svesti. Njegove izložbe i događaji prikazani su u The Kitchen (Njujork), Akademie der Künste (Berlin), Contemporary Arts Center (Nju Orleans), Gallery 400 (Čikago), National Gallery of Art (Vašington), and P! (Njujork). Bio je kustos Bucharest Biennale 7: What are we building down there? 2016. godine. Urednik je Art Papers magazina. Njegovi tekstovi, u kojima se bavi savremenom umetnošću, popularnom kulturom, književnošću i muzikom u širem društvenom i kulturnom kontekstu, objavljivani u Art in America, The Wire, Camera Austria, Afterimage, Metropolis M itd. U knjige koje je objavio spadaju Where Do We Migrate To? (2011), Visibility Machines: Harun Farocki and Trevor Paglen (2014), Aesthetic Justice: Intersecting Artistic and Moral Perspectives (2015), Muntadas: About Academia: Activating Artifacts (2017). Sa teoretičarkom filma Sonjom Simonji ima dvoje male dece: Jensa i Niko. Kustoski kurs i seriju javnih predavanja inicirala Biljana Ćirić u saradnji sa Supervizuelnom, predavanje Nilsa Van Tomea omogućili MSUB i Ambasada Kraljevine Holandije uz podršku Zepter muzeja i Zepter hotela. Partneri projekta: Muzej savremene umetnosti Beograd, Evropski centar za kulturu i debatu – Grad, EVA International – Bijenale savremene umetnosti u Irskoj, Fondacija „Novi Sad 2021  Evropska prestonica kulture“ i Muzej Zepter.

Projekat su podržali: Gete institut u Beogradu, Italijanski kulturni institut u Beogradu, Ambasada Švedske, Ambasada Kraljevine Holandije, Ambasada Irske u Grčkoj, Ambasada Republike Indonezije u Beogradu, EU Info Centar, Pro Helvetia; galerije Eugster || Belgrade, HESTIA Art Residency & Exhibitions Bureau, Zepter Hotel, Royal Inn Hotel i CAR:GO.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text