Prvi Festival ilustracije - ILUSTROFEST

Prvi Festival ilustracije - ILUSTROFEST

Prvi Festival ilustracije - ILUSTROFEST, održava se od 23. do 31. maja na Kalemegdanu! 

 

Na Beogradskoj tvrđavi ispred Paviljona Cvjeta Zuzorić 23. maja je otvoren Prvi Ilustrofest - Festival ilustracije pod generalnim pokroviteljstvom banke Poštanska štedionica i u saradnji sa JKP Be-ogradska tvrđava i CEBEF-om (Centar beogradskih festivala).

 

Festival je otvoren velikom međunarodnom izložbom najboljih ilustracija iz celog sveta (80 autora, 200 ilustracija u 5 festivalskih kategorija) prema selekciji stručnog žirija u sastavu: prof. Jana Oršolić, prof. Jugoslav Vlahović, Slavimir Stojanović, Dušan Jovović i Alina Mara Vujić.


Članovi žirija i laureati


Na otvaranju festivala dodeljene su nagrade najboljim ilustratorima: Vandi Čižmek (Hrvatska) za najbolju ilustraciju u kategoriji ilustracija knjige, Moniki Lang (Srbija) za najbolju ilustraciju u kategoriji ilustracije u medijima, Jovani Mugoša (Crna Gora) za najbolju ilustraciju u kategoriji ilustracija u dizajnu, Anđeli Janković (Srbija) i Stefanu Grkoviću (Srbija) za najbolje ilustracije u kategoriji lični i društveno-angažovani projekti.


Slavimir Stojanović i Srđa Dragović
 

Dobitnik Grand Prix-a najveće nagrade Festivala za najboljeg ilustratora ovogodišnje selekcije je Srđa Dragović (Crna Gora) za sveukupno stvaralaštvo.


Monika Lang i Jugoslav Vlahović


Prema rečima osnivača i direktora Ilustrofesta Anite Todorović ogroman odziv učesnika i stroga selekcija radova (od 2000 pristiglih radova stručni žiri je izabrao 200 najboljih radova koji su izloženi na postamentima ispred Paviljona Cvjeta Zuzorić od 23. maja do 10. juna) ukazuje na veliku potrebu da se da prostor ovoj novoj kreativnoj klasi - mladim ilustratorima koji mogu da stanu rame uz rame sa svetskim ilustratorima i Beograd promoviše kao kreativan grad, mesto susreta kreativaca iz regiona i sveta.


Alina Mara Vujić i Stefan Grković


Damir Handanović, direktor Centra beogradskih festivala istakao je da je Beogradu potreban jedan ovakav festival koji je jedinstven u celom regionu i da je opredelenje gradskih vlasti da ovakve kreativne inicijative podrži i ubuduće!

Uz izložbu najboljih ilustracija tokom celog trajanja Festivala, na Kalemegdanu na platou ispred Paviljona Cvjeta Zuzorić održava se Bazar ilustracija gde mladi ilustratori predstavljaju i prodaju svoje ilustracije i upotrebne predmete koje su ilustrovali (tanjire, čaše, torbe, rokovnike…)

Za sve ljude iz struke za vikend je organizovan i kreativni dijalog (okrugli sto) koji je vodio naš proslavljeni grafički dizajner Slavimir Stojanović u subotu 25. maja ispred Paviljona Cvjeta Zuzorić. Zajedno sa Slavimirom o savremenoj ilustraciji govorili su laureati Festivala Srđa Dragović, Monika Lang, Vanda Čižmek, Anđela Janković kao i sjajni mladi ilustratori iz regona Alja Horvat (Slovenija), Tea Kralj (Slovenija) i Davor Schunk (Hrvatska).

Tokom celog Festivala organizovane su besplatne radionice crtanja i ilustracije za decu i odrasle koje vode talentovani mladi ilustratori. Festival ima i humanitarni karakter: neki od najboljih ilustratora koji su gosti Festivala i Beograda, uživo na Kalemegdanu ilustrovaće edukativne igračke koje će potom biti poklonjene deci iz Prihvatilišta za decu Beograd.


Srđa Dragović, GRAND PRI, Korifej

 


Monika Lang, najbolja ilustracija u medijima

 


Anđela Janković, najbolja ilustracija u kategoriji lični projekti

Vanda Čižmek, najbolja ilustracija knjige

 


Jovana Mugoša, najbolja ilustracija u kategoriji ilustracija u dizajnu
 

Stefan Grković, najbolja ilustracija društveno angažovani rad

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services