Promocija V magazina | Vizkultura u štampanom izdanju

Promocija V magazina | Vizkultura u štampanom izdanju

Promocija V magazina, rođendanske publikacije portala Vizkultura.hr, održaže se u ponedeljak, 29. aprila u 19 časova u Dvorani Müller Kina Europa (Varšavska ulica) u Zagrebu.

 

 

 


Portal Vizkultura
prošle godine je proslavio 5. rođendan. Povodom jubileja postojanja i "vizkulturiranja" hrvatske scene, pokretači i urednici projekta Vizkultura.hr Ivan Dorotić i Maja Bosnić poželeli su – uz pomoć divne i entuzijastične grupe saradnika i partnera - da realizuju publikovanje štampanog izdanja Vizkulture!

Proizašla iz neobaveznog sanjarenja, ova se ideja kroz period od 365 dana polako transformisala u V magazin, pozamašnu publikaciju kulturno-umetničke tematike na čak 256 stranica. 

V magazin će javnosti premijerno biti predstavljen na promociji u Dvorani Müller na prvom spratu zagrebačkog Kina Europa, u ponedeljak 29. aprila s početkom u 19 časova.

V magazin istovremeno je knjiga, časopis i slavljeničko rođendansko specijalno štampano izdanje Vizkulture, ali i “maketa želja” – svojevrsno testiranje utopije o tome kako bi sadržaj koji ekipa iz Vizkulture već godinama objavljuje u digitalnoj formi na svom portalu izgledao u obliku ukoričene magazinske publikacije.

U uređivačkom timu magazina dvojcu Bosnić i Dorotić pridružile su se Vizkulturine dugogodišnje saradnice Jelena Pašić i Maja Marković, a uz članove uredništva, autori(ke) intervjua i tekstova u magazinu su neki od dosadašnjih Vizkulturinih saradnika/ica; Dominko Blažević, Frane Dumandžić, Antonija Eremut Erceg, Marko Golub, Bojan Krištofić, Srđan Sandić i Saša Šimpraga.

Važni i nezaobilazni partneri projekta bile su kompanije Igepa Plana i Stega tisak, bez čije partnersko-sponzorske podrške, uz pregršt različitih vrsta papira korišćenih u magazinu kao i posebne štampe s minuciozno-perfekcionističkim pristupom, realizacija V magazina ne bi bila moguća. Savremeno i dizajnerski odvažno oblikovanje magazina potpisuje ženski dizajnerski kolektiv NJI3 kojeg čine Tessa Bachrach Krištofić, Dina Milovčić i Franka Tretinjak, a alternacijske naslovnice magazina – tri varijante slova V – osmislili su uspešni hrvatski tipografi Nikola Đurek, Marko Hrastovec i Hrvoje Živčić, ujedno i autori svih fontova korišćenih u publikaciji.

Autorske fotografije, nastale isključivo za sadržaj magazina, potpisuju redom ženske autorke s hrvatske savremene fotografske scene: Sanja Bistričić, Maja Bosnić, Dea Botica, Karla Jurić, Tjaša Kalkan, Glorija Lizde, Petra Mrša, Marina Paulenka, Lili Zaneta i Katarina Zlatec. Autorka studijskih fotografija štampanog V magazina je Marija Gašparović, dok su dva priloga u magazinu svojim autorskim ilustracijama interpretirale Klara Rusan i Tea Stražičić.

Sadržaj V magazina koncipiran je u duhu matičnog portala Vizkultura i sastoji se od kombinacije opsežnih razgovora, autorskih eseja, umetničkih projekata i specijalnih priloga. Najavljujući u nastavku samo neke od obrađenih tema, projekata i polja delovanja sagovornica i sagovornika V magazina, lako je zaključiti kako je tematski fokus publikacije baziran na okolini, prirodnim procesima, biologiji, biotehnologiji, ekologiji i srodnim temama usko vezanim za prostor i prirodu. Umesto sumiranja najboljeg sadržaja iz petogodišnje arhive Vizkulture, ili pak subjektivne selekcije najznačajnijih događaja, poetika, izložbi i projekata u aktuelnom trenutku, urednička je koncepcija temeljena upravo na ideji stvaranja magazina koji će biti svojevrsna simulacija o Vizkulturi u nekom „drugom mediju“: kako bi Vizkultura izgledala da postoji kao, npr., dvomesečni štampani magazin o kulturi i umetnosti, sadržajno usmeren kroz jasan, aktuelan i usmeravajući, ali ne i suviše nametljiv temat.

Među sagovornicima predstavljenim u intervjuima magazina su neki od ključnih aktera hrvatsko kulturno-umetničke scene: umetnik i modni dizajner Silvio Vujičić, slikar Zlatan Vehabović i kustoski kolektiv [BLOK]. Kao kontrapunkt intervjuima posebno mesto u magazinu zauzima specijal – kurirani sadržaj, prepušten birou savremene umetničke prakse Kontejner i ženskom umetničkom kolektivu Ljubavnice. Ciljajući što više na decentralizaciju sadržaja V magazina, uredništvo ističe tri opsežne teme bazirane na ostrvskim umetničkim praksama; od ostrva Silbe, preko Visa i Lastova pa sve do Korčule. Jedan od priloga u magazinu posvećen je kinu Europa, dugogodišnjem Vizkulturinom partneru u projektu Plakatiranje i domaćinu promocije, što poseban značaj ima usled trenutno upitne budućnosti kina. Esejistički deo magazina čine tekstovi koji promišljaju odnose prirode i umetnosti, dizajna i ekologije, geografije i umetnosti, važnost pitke vode u gradu kao i anticipiranje urbanih promena.

Ostatak V magazina, uz detalje iz procesa njegovog nastanka iz uredničkog, sadržajnog kao i dizajnersko-oblikovnog aspekta, na promociji će predstaviti uredništvo i dizajnerski tim magazina, u društvu većine ostalih aktera uključenih u projekat.

 

Fotografije: Marija Gašparović

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services