Promocija foto-knjige "Osijek Snapshots" Filipa Bojovića

Promocija foto-knjige "Osijek Snapshots" Filipa Bojovića

Zagrebačka promocija foto-knjige "Osijek Snapshots" grafičkog dizajnera i fotografa Filipa Bojovića održaće se u četvrtak, 7. februara u Botaničar baru u Zagrebu (Trg Marka Marulića 6).

 

 

 

Ovo je prva knjiga koju objavljuje Udruga UKRO u sklopu projekta MMML Studio, a nastala je u sklopu rezidencijalnog programa održanog u oktobru 2017.

Rezidencijalni program sastojao se od Bojovićevog beleženja Osijeka analognim fotoaparatom koje je uključivalo intenzivni četverodnevni obilazak svih delova i uglova Osijeka.

Rezultat su tri „ispucana“ filma koja sadrže preko sto analognih fotografija, a koje predstavljaju zabelešku Osijeka iz nesvakidašnje perspektive.

Pored analognog fotografskog zapisa, Bojović je paralelno fotografisao i u digitalnom zapisu svojim mobilnim telefonom. Fotografisani sadržaj ne odgovara stereotipnom prikazu grada kakav nam je najčešće prezentovan, nego je naglasak na gradu kao celini koja se ne sastoji samo od „oku privlačnog“ centra, već i od perifernih delova sa kojih vidimo nepreglednu vizuru ravnice, širi centar grada kojim dominira devastirana fabrika sa svim svojim nedaćama i oronulim fasadama potsećajući nas na vreme koje je iza nas, ali i na ono koje trenutno živimo.

Prikazujući zgradu izbušenu šrapnelima, demolirane klackalice na dečijem igralištu, devastirani i zarasli enterijer nekadašnje fabrike pa potom prodavačicu cveća na osječkom korzu, Bojović daje iskren i precizan pogled na Osijek.

Kroz objektiv vidi grad s njegovim manama, ali i vrlinama, s jedne strane sirov i kritičan, a s druge gotovo romantičan.

Publikacija je svoju premijeru imala u oktobru 2018. u Osijeku, a zagrebačkoj publici ih predstavlja Linea BOLD, kroz druženje sa autorom i saradnicima u Botaničaru uz izložbu fotografija.

Kupovinom knjige, printa ili fotografije pomažete realizaciju naredne fotoknjige - "Zagreb Snapshots!" koja će nastatajati tokom autorovih poseta Zagrebu u 2019. godine.

Na zagrebačkoj promociji publika će imati prvu prliku da se izbliza upozna sa radom MMML studija i pritom kroz umetničke fotografije Osijeka s novosadskim potpisom sazna više o nadolazećim rezidencijama i prilikama za saradnju sa mladim umetnicima.

Music set powered by @stank.off a.k.a. Šimun Stankov.

PODACI O KNJIZI

Dimenzije: 155 x 215 mm, 96 strana, Tvrdi povez, ISBN 978-953-48048-0-3
Izdavač: UKRO / Udruga za kreativni razvoj Osijek
Za izdavača: Mario Matoković
Urednik: Filip Bojović
Uvodni tekst: Mario Matoković
Prevod na engleski: Ivan Horvat
Dizajn: Filip Bojović
Štampa: Repro Print, Novi Sad
Tiraž: 150 primeraka

Hvala: A3.Format, Ivan Horvat, Kreativna agencija Adverta, Studio 33, Ars kopija, Bamboo Lab, Print Studio Osijek, Igepa GroupProfil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services