Projekcija filma "Because of Love" u galeriji Eugster || Belgrade

Projekcija filma "Because of Love" u galeriji Eugster || Belgrade

Projekcija filma "Because of Love" kao prateći program izložbe performansa "a Monument" umetnika Franka B, biće održana u sredu, 25. jula u 19 časova u galeriji Eugster || Belgrade (Viline Vode BB).

 


 

Reditelj filma je Nathaniel Walters.

Kao deo trenutne postavke izložbe "a Monument" umetnika Franka B, Eugster || Belgrade organizuje projekciju dokumentarnog filma "Because of Love".

Režiser ide tragom života i umetnosti radikalnog italijanskog umetnika, osvetljavajuću najvažnije momente u karijeri ovog umetnika, i otkriva nam mnogo različitih slojeva njegove životne priče. Film sadrži razgovore sa brojnim umetničkim profesioanalcima, okupljenim tokom godina.

Ulaz na projekciju je besplatan.

Samostalna izložba istaknutog internacionalnog performans umetnika Franka B održava se od 8. juna u galeriji Eugster || Belgrade, 16 godina nakon njegove poslednje izložbe u SKC-u.

Rad italijanskog umetnika Franka B govori o kontroli, van okvira formata i žanra: kontroli nad sopstvenim telom i životom, protiv etiketa i pravila koja uslovljavaju i prodaju slobodu. U posebnoj seriji radova koji koriste zastave i spomenike kao motive, Franko B transformiše ovaj koncept u narativ, osvrćući se na političke konglomerate, institucije i moćnike koji oblikuju i presecaju ljudske živote.

Iako je duboko urezana u našu realnost, kontrola institucije nad individuom je skoro nadrealna, toliko da nemamo distancu sa koje možemo svesno da je sagledamo. Većina veštačkih političkih kreacija i korporacija su nam daleke kao mitska bića, dogme ili stvari date prirodom; stvari koje veličamo ali i oplakujemo u kamenu. Kolektivno društveno verovanje u korporacijska obećanja čini njihovo prisustvo nedodirljivim, prikazujući ih kroz simbole i nepoznate reči koji nas zavode da verujemo, u sekularnom životu, u ono što bismo zvali bogom ili đavolom u religiji. Kao individue, kao duše, u ovoj igri možemo samo da izgubimo - samo u trenucima krize ove apstrakcije dobiju opipljiv oblik, koji je češće strašan nego milosrdan.

U svojim ranim performansima Franko B je dozvoljavao da krv isteče iz njegovog tela, pronalazeći slobodu u činu potpunog prepuštanja. Likovi sa njegovih vezova pronalaze ovu slobodu u zajedničkom osećanju bola, kroz podeljenu vulnerabilnost, nasilno nametnutu ratom. U momentima krize, borbe i traume, dodir drugog ljudskog bića postaje lek, u komforu saznanja da ti osećaš ono što ja osečam. Franko B predstavlja vojnike i žrtve rata na način koji je s razlogom nazvan homoerotičnim, ali ove slike odlaze mnogo dalje od seksualnosti. Vezovi, ili šavovi, povezuju tela i delove tela, na platnu i u životu, asocijativno postavljeni između goblena i hirurškog zatvaranja rane.

U izložbi a-Monument Franka B-ja, a tako isto i u životu, kamenje je i kao metafora i kao predmet teško, nepomerljivo i blokira nam pogled. Pod izgovorom sigurnosti i zaštite, figurativnost i sloboda stavljeni su pod ključ, sakriveni iza zidova i logoa, pojednostavljenih formi. Prave figure sagldavamo tek na platnu, nežno izvezene na tkanini boje kože. Jedno pitanje sa kojim ostajemo nakon izložbe tiče se fragilnosti tog platna, u poređenju i u kontrastu sa krhkošću nepomerljivih granitnih ploča.

Franko B radi sa crtežom, instalacijom, sklupturom i performansom, ali i kroz razne druge medije i discipline. Tokom godina, izgradio je pozamašan opus radova, a putem performansa u Tejt Modernu, Norvič Arts Centru i na Performance Art Week-u u Veneciji postao je internacionalno afirmisan. Živi i radi u Londonu, a profesor je skulpture na I’Accademia Albertina di Belle Arti di Torino, kao i gostujući predavač na Royal College of Art u Londonu. Frankove poslednje samostalne izložbe uključuju Sleeping Beauty (2017) u Freud Museum u Londonu i Love Letters (2017) u Palazzo Sant’Elia, Palermo, Sicilija.

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text