Projekat "Preokupacije"

Projekat "Preokupacije"

Predavanje Miška Šuvakovića otvara projekat "Preokupacije"

 

U petak 13. oktobra, u prostoru Crnogorske galerije umetnosti Miodrag Dado Đurić na Cetinju otpočinje projekat "Preokupacije", posvećen normalizaciji dostupnosti znanja.

 

 

Projekat organizuje NU Institut za savremenu umetnost sa Cetinja, u saradnji sa Nacionalnom bibliotekom „Đurđe Crnojević”, Narodnim muzejom Crne Gore i Crnogorskom kinotekom.

Ovom prilikom sa radom će početi i „Mini Kino“, novi segment Umetničkog muzeja, koji će publici nuditi sadržaje iz arhive Crnogorske kinoteke, umetničke filmove i video radove.

Predstavljanje projekta "Preokupacije" počeće u 17 časova razgovorom o politikama saradnje između predstavnika Narodnog muzeja, Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević”, NU Instituta za savremenu umetnost, Crnogorske Kinoteke i Fakulteta likovnih umetnosti.

Za 18 časova je predviđen muzički intermeco sa Nemanjom Bečanovićem.

U 19 časova počinje program predavanja „Razgovori u muzeju”, gostovanjem istaknutog teoretičara umetnosti dr Miška Šuvakovića, koji će govoriti na temu Dinamične zone umetnosti i teorije: jugoslovenske i postjugoslovenske prakse.

Projekat „Preokupacije” za cilj ima postizanje dijaloga i razmene znanja i ideja između kulturnih delatnika i institucija kulture u planiranju izgradnje kvalitetnije zajedničke infrastrukture, kroz saradnju i promociju kvalitetnijih i sveobuhvatnijih programa namenjenih kako profesionalcima tako i svim zainteresovanima.

“Preokupacije” će se odvijati kroz dva dela, u tri cetinjske institucije:

U Nacionalnoj biblioteci će biti formiran “Ugao za umetnost i čitanje”, koji podrazumeva stvaranje dopunskog fonda literature namenjenog učenicima i studentima umetničkih škola, umetnicima, istraživačima u kulturi, kao i ostalim zainteresovanim korisnicima. Izbor literature čine dela iz teorije umetnosti, filozofije i ostalih humanističkih nauka, nastala krajem 20. veka, sve do recentnih ostvarenja, a koja su osnova za poznavanje kretanja u ovim oblastima. Takođe, korisnici će u “Uglu za umetnost i čitanje” moći da prate stručne časopise koji izveštavaju o aktuelnim dešavanjima na regionalnoj i globalnoj kulturnoj mapi.

U prostorijama Crnogorske galerije umetnosti „Miodrag Dado Đurić“ i Istorijskog muzeja planirano je realizovanje programa pod nazivom “Razgovori u muzeju”, a čini ga serija predavanja i radionica kulturnih delatnika sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Tako će publika imati priliku da čuje predavače koji govore sa različitih pozicija u kulturi – predstavnike akademske zajednice, nezavisne scene, umetničke, autore koji se bave interdisciplinarnim delovanjem, i kroz njihova predstavljanja neposredno se upoznati sa presekom dešavanja u recentnoj kulturi kako post-jugoslovenskih prostora tako i iz različitih internacionalnih diskursa.

Cilj ovog segmenta projekta “Preokupacije” je da dodatno informiše zainteresovanu javnost o kritičkoj, emancipatorskoj i obrazovnoj ulozi kulture, čemu je na crnogorskim prostorima do sada bila posvećena izrazito skromna pažnja.
Kroz program alternativne edukacije i stvaranja uslova za realno obrazovanje i istraživanje iz oblasti umetnosti i društvenih pitanja, budućim i mladim profesionalcima, kao i svim zainteresovanima otvara se mogućnost ka osvajanju novih znanja i metoda neophodnih za ravnopravan profesionalni razvoj i učešće u regionalnom i globalnom kulturnom prostoru.

Ulaz za sve programe je slobodan.

  

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services