Projekat enterijera Muzeja Inicijative u Smederevskoj Palanci

Projekat enterijera Muzeja Inicijative u Smederevskoj Palanci

Predstavljamo projekat enterijera Narodnog muzeja Smederevska Palanka - Muzej Inicijative, autorsko delo arhitekte Aleksandra Gušića d.i.a.

Realizovano delo enterijera Muzeja je na nedavno otvorenoj izložbi 41. Salona arhitekture, dobilo nagradu u kategoriji Enterijer, koja je dodeljena autoru Aleksandru Gušiću.

 

Ovom intervencijom, nakon 30 godina je renoviran Muzej u Smederevskoj Palanci.

Iz obrazloženja žirija se navodi: "Svedeno i funkcionalno rešenje, koje na minimalistički način izražava arhitektonski kvalitet postojećeg prostora i stvara idealne uslove za izlaganje muzejskih eksponata."

Privreda manjih gradova se gotovo oduvek oslanjala na industriju, pa je tako propadanjem industrije u periodu tranzicije slabila i ekonomska sutuacija u gradovima. Stoga su i ulaganja u osnovne institucije kulturnog, društvenog i umetničkog života bila sputana.

Narodni muzej u Smederevskoj Palanci poseduje izuzetno bogatu arhivsku kolekciju koja datira još iz perioda vinčanske kulture, rimske civilizacije, narodnog stvaralaštva, pa sve do srpskih realista i modernista.

Od momenta kada je otvoren, davne 1969. godine, osim minimalnih ulaganja koja su se odnosila na tekuća održavanja, nije doživeo nikakava krucijalna investiranja u sferi kulture i umetnosti, sve do danas, odnosno do realizacije ovog projekta.Ako govorimo o vrednostima ovog projekta one se ne ogledaju samo u pročišćenom arhitektonskom izrazu novog prostora, savremenom odnosu prema izložbi, razvijenom programskom potencijalu prostora za savremene vidove izlaganja ili uvođenju savremene rasvete namenjene ovakvom vidu sadržaja, već se ogledaju i u zajedničkoj ideji arhitekte i predstavnika muzeja da u vidu inicijative i prikupljanja sredstava generisanih oko samih vrednosti  projekta pomognu razvoju kulture i umetnosti jedne društvene sredine.

Ideja je, dakle, da ovaj projekat ne bude samo primer dobre arhitektonske prakse već i primer inicijative pojedinaca i institucije da prikažu kulturu i umetnost kao osnovne svetionike zdravog društva.

Fotografije: Relja Ivanić

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services