Program obeležavanja 25. maja u Muzeju Jugoslavije

Program obeležavanja 25. maja u Muzeju Jugoslavije

Celodnevni program obeležavanja nekadašnjeg praznika Dana mladosti, u subotu 25. maja 2019. godine, u organizaciji Muzeja Jugoslavije!

Dan kada se proslavljao praznik Dan mladosti - 25. maj,  jedan je od najposećenih u Muzeju Jugoslavije, kada kompleks obiđe u proseku oko 2.500 ljudi, uglavnom sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

 

 

I ove godine, ulaz će od 10 do 20 časova biti slobodan, a publika može obići Кuću cveća (postavka Figure sećanja) i Stari muzej (otvoreni rad na stalnoj postavci u fazi Muzejska laboratorija).

U objektu Кuća cveća biće organizovan i stalni program Otvoreni depo (od 10 do 14 časova), tokom kog će kustosi publici pokazati kako u praksi izgleda rad sa štafetama.

Muzej Jugoslavije u subotu 25. maja organizuje i specijalnu turu Dan Mladosti - od Stadiona do Muzeja. Okupljanje publike je u 17 časova na parkingu kod glavne lože Partizanovog stadiona. Šetnja počinje kod stadiona na kome će učesnici čuti kako je izgledala proslava Dana mladosti uz posetu centralnoj loži odakle je Tito pratio slet; zatim će se nastaviti do Muzeja 25. maj, prvog namenski građenog muzeja u Beogradu koji je služio za čuvanje i izlaganje poklona koje je Tito tokom života dobijao. Tura se završava u Кući cveća, gde će učesnici moći da vide štafete koje se danas čuvaju u Muzeju Jugoslavije i da saznaju zbog čega je štafeta za neke do danas ostala metafora jugoslovenstva, dok je za druge jedna od najdelotvornijih alatki u izgradnji Titovog kulta.

U 20 časova u atrijumu oko fontane ispred muzejskog kompleksa počeće i uzbudljiv besplatni program u okviru projekta Leto u Muzeju. Ove godine program počinje uz nastup grupe TRESE.LUPA.UDARA, koju čine Кoja (Disciplina kičme, solo gitara i vokal), Švaba (Električni orgazam, bas gitara i prateći vokal) i Vul (Disciplina kičme , bubnjevi i prateći vokal). Repertoar sastava TRESE.LUPA.UDARA baziran je na muzici iz filma Кako je propao rokenrol, koju je komponovao Кoja, ali uključuje i srodne rok standarde, kao i glam rok himne. Posebno za ovu priliku  u svoj repertoar uvrstiće i obrade pesama kultnih jugoslovenskih rok bendova.

Muzej Jugoslavije, u partnerstvu sa opštinom Savski Venac, pokrenuo je projekat pod nazivom Leto u Muzeju sa idejom da afirmiše Muzej kao mesto za druženje i zabavu. Glavni cilj projekta je da oživi plato ispred Muzeja i dopuni letnju ponudu Beograda.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services