Proglašeni pobednici i finalisti konkursa Rovinj Photodays 2019!

Proglašeni pobednici i finalisti konkursa Rovinj Photodays 2019!

Na ovogodišnji konkurs Rovinj Photo Days 2019 prijavljeno je 2.500 fotografija autora iz 16 zemalja sveta, a kako je i očekivano, brojem prijava prednjačili su fotografi iz regiona.

 

 

 


Ove godine je žiriranje provedeno od strane šesteročlanog žirija istaknutih stručnjaka u svojim područjima delovanja: Hrvoje Slovenc, fotograf, NY - predsednik žirija; Bruna Kazinoti, fotografkinja, HR; Ana Frangovska, Nacionalna galerija Makedonije, MK; Una Popović, Salon Muzeja savremene umetnosti, RS; Dr. sc. Iva Prosoli, Muzej za umjetnost i obrt, HR; Matic Zorman, fotograf, SLO.

Žiri je imao zadatak da odabere finaliste konkursa i među njima dobitnika Grand Prixa, odnosno sveukupnog pobednika konkursa, koji će biti proglašen 4. aprila na svečanoj dodeli nagrada u Rovinju.

U procesu žiriranja data im je autonomija odlučivanja o broju i sastavu finalista, kako bi osigurali da konačna izložba finalista predstavlja zaista najbolje od prijavljenih radova.


Documentary, Emanuele Artenio
 

"Bilo je apsolutno zadovoljstvo biti jedan od sudija ovogodišnjeg takmičenja Rovinj Photodays. Takođe je bila čast raditi s drugim članovima žirija. Zajedno smo odabrali dela koja su vizuelno i konceptualno odvažna. U svakoj kategoriji pronašli smo radove koji su nadilazili samo beleženje stvarnosti. Odabrani fotografi su shvatili da nije dovoljno samo videti zgradu, telo ili lice. Fotografije koje smo odabrali koristile su te teme kao alate za razgovore o većim temama. One nisu stvorene samo da bi pokazale stvari kakve jesu, već imaju svoje gledište" - rekao je predsednik žirija, Hrvoje Slovenc.


Fashion, Denis Butorac
 

Ove godine se među finalistima pozicioniralo 5 autora iz Hrvatske, 3 iz Italije, po jedan autor iz BiH, Mađarske, Holandije i Rusije kao i autorski dvojac iz Francuske i Belgije.

Izložba radova ovih 13 autora biće centralna tačka događanja na festivalu koji će se održati 3. i 5. maja u Rovinju.

Festival će i ove godine biti ispunjen događanjima i referentnim izložbama pa će uz prepun program posetioci imati priliku da učestvuju na nekoliko tematskih prezentacija, dve velike modne radionice kao i prisustvovati nizu stručnih predavanja.


Landscape, Marko Novosel


Tradicionalna saradnja MUO – Rovinj Photodays i ove godine uključuje zagrebačku izložbu nagrađenih radova u svim konkursnim kategorijama i njihovo uvrštavanje u Zbirku novije fotografije MUO.

Najboljim autorima svake kategorije pripada statua “Kadar” kao i plaćeni boravak u Rovinju za vreme finala.

Za osvojeno drugo ili treće mesto autorima se dodeljuje pisano priznanje. Radovi svih finalista, uz pripadajući katalog, biće izloženi na velikoj izložbi finalista u Rovinju tokom maja 2019. godine.


Nudes, Milan Gies


U jesenskom terminu izložba se seli u Muzej za umetnost i obrt u Zagrebu, koji je i partner Rovinj Photodays festivala. Odabrani radovi finalista ući će (u dogovoru s autorima) u fundus Muzeja za umetnost i obrt.

Dobitnik Grand Prix-a osvaja novčanu nagradu od 2.000 evra, nagradu sponzora Epson, samostalnu izložbu s katalogom u Rovinju za vreme trajanja Festivala u 2020. godini kao i vikend boravak u Rovinju u terminu po dogovoru.

SPISAK FINALISTA:

Telo/Akt: Milan Gies, Denis Butorac

Arhitektura: Claudio Cerasoli

Dokumentarna: Emanuele Artenio, Stanislava Novgorodtseva, Alessio Paduano

Moda: Denis Butorac, Anđela Vidić, Edvin Kalić

Pejzaž: Marko Novosel, Bartul Pejković

Portret: Anya Miroshnichenko, Ivan Buvinić

Umetnički koncept: Sanne De WIlde & Benedicte Kurzen

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text