Proglašena pobednica konkursa ambasade Švajcarske za mlade umetnike

Proglašena pobednica konkursa ambasade Švajcarske za mlade umetnike

Izložba mladih srpskih umetnika i umetnica u rezidenciji ambasadora Švajcarske otvorena je uz proglašenje pobednice Konkursa "Privatna vrednost".

Izložba obuhvata radove šestoro umetnika i umetnica iz Srbije, koji pripadaju najmlađoj generaciji. 

 

 

Reč je o finalistima konkursa „Privatna vrednost“, koji je ambasada Švajcarske raspisala po drugi put kako bi nastavila da podstiče stvaralaštvo ovdašnjih mladih autora i autorki.

Na otvaranju je proglašena pobednica konkursa – Tamara Spalajković, koja je dobila i novčanu nagradu u iznosu od 2.000 evra od ambasade, kao podršku za dalji rad.Pored Tamare Spalajković (1996), prema oceni stručnog žirija u sastavu: Maja Kolarić, Mišela Blanuša i Jan Egster, na ovogodišnju temu „Lično angažovanje“, najbolje su odgovorili još petorica finalista: Luka Cvetković (1995), Dejan Ivanović (1993), Jovan Matić (1996), Aleksandar Rakezić (1995), i Lazar Zagrađanin (1995).Na konkurs „Privatna vrednost“ ove godine je stiglo 163 prijave, a pravo učešća imali su umetnici i umetnice rođeni 1993. godine i kasnije, sa stalnim boravkom na teritoriji Republike Srbije od najmanje tri godine.„Izložba ’Privatna vrednost’ polazi od ideje da prikaže recentnu umetničku praksu i razmotri kontekste unutar kojih mladi umetnici, koji tek stupaju na umetničku scenu, deluju danas i ovde. Zamišljena kao prostor bez oštrih rubova, izložba usmerava pogled posmatrača na aktuelna društvena stanja i zbivanja, na estetske i konceptualne pretpostavke ali pre svega na motivaciju mladih umetnika i njihovu reakciju na postojeće društveno stanje i okolnosti. Sačinjena od pojedinačnih priča umetnika, njihovih političkih, kulturnih, ekonomskih i ličnih doživljaja čini ovu izložbu poljem individualnih iskustava i specifičnu tačku emancipacije“, ističu članovi žirija.„Srbija ima kulturnu zaostavštinu koja ne samo što mora biti očuvana, već i podstaknuta na dalji razvoj. Veliko mi je zadovoljstvo što Švajcarska može da pruži makar mali doprinos predstavljajući mlade talente u rezidenciji ambasade.

Srbija budućnosti pripada mladima ove zemlje bilo da su oni umetnici ili pripadnici bilo koje druge profesije. S obzirom da spada u četiri najveća bilateralna donatora Srbije, Švajcarska je spremna da i dalje ’ulaže’ u ovdašnji ljudski kapital sutrašnjice“, izjavio je Filip Ge, ambasador Švajcarske u Srbiji, povodom otvaranja izložbe „Privatna vrednost“.

Svih šestoro finalista dobili su novčanu potporu od Ambasade Švajcarske u Srbiji u iznosu od 500 evra za pripremu radova koji su izloženi u rezidenciji.

Izložba „Privatna vrednost“ obuhvata slike, skulpture i video radove šestoro finalista istoimenog konkursa koji će biti izloženi u rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu (Andre Nikolića 30, Senjak). Izložba će za javnost biti otvorena u periodu od 22. juna do 27. jula 2019. dva puta nedeljno – sredom od 17 do 19 časova i subotom između 16 i 18 sati. Kontakt osoba za zakazivanje posete je Mirjana Lafata, a potrebno je najaviti se telefonom +381 11 3065 818 ili imejlom mirjana.lafata@eda.admin.ch.

 

 

Fotografije: Marija Konjikušić

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services