PRO3OR | Jugoslovenski neoavangardni časopisi 1960 – 1990.

jugoslovenski neoavangardni casopisi, ana radovanovic

Izložba JUGOSLOVENSKI NEOAVANGARDNI ČASOPISI 1960 – 1990. biće otvorena u utorak 21. marta u 19 časova, u galeriji PRO3OR (Koče Popovića 9, Savamala). 

Izložba je deo 5. izdanja međunarodne konferencije (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik, u okviru koje će u petak, 24. marta, s početkom u 21 čas, biti organizovano vođenje kroz izložbu. Izložba je nastala u produkciji galerije HDD iz Zagreba.


Izložba predstavlja istorijski i dizajnerski pregled umetničkih časopisa nastalih na teritoriji bivše Jugoslavije u razdoblju od 60-ih do početka 90-ih godina. Donosi analizu konteksta u kojem su nastajali, autora i grupa koji su stajali iza njih, kao i njihove međusobne veze na lokalnom i međunarodnom nivou. Kustoskinja izložbe je Ana Radovanović, a projekat je proizašao iz master rada ove autorke pri italijanskom fakultetu ISIA Urbino.

Neoavangardni-umetnicki-casopisi

U sklopu projekta i izložbe, obrađeno je ukupno 28 časopisa koji se mogu svrstati u kontekst neoavangardne umetnosti. Neoavangardni umetnički časopis je, između ostalog, karakterističan periodični izdavački produkt konceptualnih umetnika. Za razliku od mnogih zapadnih primera, čiji su autori imali intencije široke proizvodnje, ovdašnji nisu bili vezani za tržište, a najčešće ni za službene umetničke institucije. Oni predstavljaju nezavisnu, samizdat publikaciju, često malog tiraža koja je bila distribuirana u umetničkim krugovima. Kao alternativna sastajališta, mesta za debatu i izlaganje radova umetnika, jugoslovenski neoavangardni umetnički časopis, predstavlja zapravo ravnopravnog člana bilo kojoj drugoj formi umetničkog izraza tog doba.

Neoavangardni-umetnicki-casopisi

Neoavangardni-umetnicki-casopisi

Fenomen koji izložba ispituje nastaje 60-ih godina, pojavom antičasopisa Gorgona (1961.), kao protokoncepta umetničkog časopisa, čija će se definicija službeno pojaviti tek 70-ih. Projekat je usredsređen na časopise koji su se pojavili na jugoslovenskom tlu od 1960. do 1990. Obuhvaćeni su sledeći časopisi: Adresa, Akcent, Breza, Bit International, Galerija 212, Gorgona, Edicija A, Katalog 143, Kontaktor, L.H.O.O.Q., Maj 75, Mentalni prostor, Mixed Up Underground, Moment bilten, Neuroart, Novine Galerije SC, Pesmos, PN, Postgorgona, Prvi broj, P.S. Gorgona, Rok, Second Manifesto, Signal, Total, Underground Elevator, WestEast, Wow.

Neoavangardni-umetnicki-casopisi

Neoavangardni-umetnicki-casopisi

Postavka izložbe uključuje seriju infografika koje objašnjavaju veze i odnose između različitih časopisa, umetnika koji su ih pokretali i konteksta u kojima su se takve prakse odvijale; detaljnu hronologiju i ugledne (originalne) primerke časopisa i njihovih reprinta. Projekat ujedno govori i o vezama centara poput Beograda, Ljubljane i Zagreba, uz dodatak pojedinih vojvođanskih centara, poput Novog Sada i Subotice.

Neoavangardni-umetnicki-casopisi

Neoavangardni-umetnicki-casopisi

Ana Radovanović (1986.) je grafička dizajnerka iz Beograda. Završila je osnovne studije slikarstva u Rimu na Akademiji lepih umetnosti (Accademia di Belle Arti di Roma), a zatim i master studije grafičkog dizajna i komunikacija na italijanskom fakultetu ISIA Urbino. Izlagala je na više od 20 grupnih i 3 samostalne izložbi u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Belgiji i Kanadi, a dobitnica je i dva međunarodna priznanja (Golden Bra - Best Design, Magdalena, Maribor, Slovenija i Prva nagrada, Dan D, Zagreb, Hrvatska). Radi u oblasti dizajn novinarstva i istorije, a takođe i kao frilens grafička dizajnerka. Redovna je saradnica hrvatskog portala Vizkultura.hr, i izvršna je urednica portala Designed.rs.

Neoavangardni-umetnicki-casopisi

Istraživački projekat o neoavangardnim umetničkim časopisima u bivšoj Jugoslaviji, nagrađen je prvom nagradom festivala Dan D u Zagrebu 2015. godine. Nakon Dana D, usledila je samostalna izložba u galeriji HDD - Hrvatskog dizajnerskog društva. Pored Zagreba, rad je prikazan i na brojnim međunarodnim izložbama i konferencijama, u Splitu, Raveni (Italija), Grin Beju (Viskonsin, SAD), kao i unutar publikacija Kamenzind (Beograd, 2016.) i The Territories of Artists' Periodicals (Pariz, 2015.).

Izložba će biti otvorena do 1. aprila 2017. godine.

Neoavangardni-umetnicki-casopisi

Fotografije izložbe: Ana-Marija Petričević za Hrvatsko dizajnersko društvo
 

Linkovi:
Facebook stranica događaja, Tumblr časopisi.
(Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnikInstagram Vojnik
Galerija PRO3OR

JUGOSLOVENSKI NEOAVANGARDNI ČASOPISI 1960 – 1990
21.03. – 01.04.2017.
GALERIJA PRO3OR
Koče Popovića 9,
Savamala, Beograd
pro3or.org
radno vreme galerije:
ponedeljak – subota: 11-17č
Autorka koncepcije izložbe: Ana Radovanović
Vizuelni identitet i dizajn postavke izložbe: Maja Subotić Šušak
Dizajn pisma Arena: Marko Hrastovec
Organizacija izložbe: Hrvatsko dizajnersko društvo, NGO Blokovi
Kustos HDD galerije / produkcija izložbe: Marko Golub
Postavka u Beogradu je deo programa 5. međunarodne konferencije (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik / Veza, mart 2017.
Projekat je proizašao iz master rada na Fakultetu ISIA Urbino, Italija, mentor prof. Leonardo Sonnoli

Zahvaljujemo: Vladimir Macura, Darko Šimičić, Jasna Jakšić, Sanja Bachrach Krištofić, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Narodna biblioteka Srbije, Muzej Macura, Miroljub Todorović, Bálint Szombathy, Marko Hrastovec, Nebojša Babić, Saveta Mašić

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services