Prezentacija autora i projekcija filmova: Pjer Merežkovski

Prezentacija autora i projekcija filmova: Pjer Merežkovski

Prezentacija autora i projekcija filmova: Pjer Merežkovski (Pjerre Merejkowsky) održaće se u petak, 6. jula od 19 časova u Kino sali Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (MSUV), Dunavska 37, u Novom Sadu.


 

 

Učestvuju: Pjer Merežkovski i Nina Živančević-Merežkovskaja.
 

O radu Pjera Merežkovskog:

Pjer Merežkovski je francuski reditelj i sineasta, potomak ruskih emigranata u Parizu, pisca Dimitri Merežkovskog, kao i ruske pesnikinje Zinaide Ksipius. Merežkovski je svojih skoro pedeset produkcija do danas zasnivao na Godarovom nasledju, koji je bio njegov učitelj i inspirator, kao i ruskom uticaju grupe CHTO DELAT i filmovima radjenim pod znakom Ajzenštajna, Medvedkina i Brehtovog teatra.

Filmovi Merežkovskog su neka vrsta preseka formalnih strategija, jer za njega film kao umetnost predstavlja pre svega pokušaj koji se kreće ka vizuelnoj polifoniji (pri ovom zadatku su mu muzičko obrazovanje i trening kompozitora  neizmerno korisni). Njegov film najčešće kombinuje militantni dokumentarac, epsko pozoriste, polifoniju glasova, neorganski i organski pristup tekstu, strategije komunikacije, generička i formalna pomeranja oduhovljene slike , direktan  pastiš  postmodernog francuskog  filma kao i veliku Sovjetsku školu Ruskog formalizma. (citat: Nina Živančević). 
          
Projekcija filmova:


ЧТО ДЕЛАТ (75')
IL ETAIT UNE FOIS L'ECOLOGIE (10')
A PROPOS D'ERIC P. (6')
POST VIEW (4')
L'AUBE (8')


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text