Predstavljanje projekta “Knjiga-umetnički objekat 3/Book-Art object3“

Knjiga-umetnički objekat 3

 

Projekat “Knjiga-umetnički objekat 3/Book-Art object3“  biće predstavljen od 18. novembra u Galeriji Žad Muzeja primenjenih umetnosti, kao i u Legatu Petra Lubarde u Beogradu.

 

 

U okviru ovogodišnjeg projekta “Knjiga-umetnički objekat 3/Book-Art object3 “ od 18.11.2016. do 26.11.2016. biće organizovana međunarodna izložba sa temom “Za budućnost/For the Future” u prostoru Muzeja primenjenih umetnosti kao i gostujući program u Legatu Petra Lubarde u Beogradu sa izložbom radova studenata Dizajna tekstila i odeće, sa Univerziteta u Ljubljani i studenata umetničkih fakulteta i Arhitektonskog fakulteta iz Beograda, kao i učenika Škole za dizajn iz Beograda.

Knjiga je nešto što zahteva i maštu i taktilnost. Da biste pratili njen sadržaj, morate da je dodirnete i da svim svojim znanjem i maštom pratite slova, reči, rečenice.... A šta se dešava kada nema slova? Kada postoji samo oblik, od koga, po navici, očekujete da vam nešto kaže, ispriča? Kakva je poruka kada je doživljaj samo vizuelan, kada nema pisanih slova? Kojim jezikom tada govorimo? Da li sam poznati oblik ima moć da uspostavi univerzalnu komunikaciju?

Ovaj projekat je pokušaj da se uđe u novu sferu “čitanja“ i karakterističan je po tome što sadržaj knjige ne koristi kao predložak za ineterpretaciju već knjigu tumači i pokazuje kao umetnički predmet koji vizuelnim sredstvima i znacima utiče na percepciju „čitaoca“, ostavljajući mu prostor da sam prepozna i dogradi sadržaj.
2008. Darka Radosavljević, istoričarka umetnosti

Punkt za umetnički eksperimrent je nezavisna umetnička asocijacija koja se bavi programima inicijative u kulturi i podsticajem eksperimenta i istraživanja u savremenoj umetnosti, kao i približavanjem savremene umetnosti svim članovima društva.

Punkt za umetnički eksperiment je od 2008. godine organizator međunarodne manifestacije, kvadrijenala Knjiga-umetnički objekat /Book-Art object, sa ciljem da umetnička disiplina koja se bavi knjigom kao umetničkim objektom dobije odgovarajuće mesto i značaj na domaćoj umetničjkoj sceni i da se ustali na našim prostorima.

Izbor radova sa ove dve izložbe biće prikazan u Frankofonom centru za univerzitetsku uspešnost Univerziteta u Beogradu (Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković”), od 29.11.2016. do 08.12.2016.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services