Predstavljanje edicije Arhitektura u kontekstu 1-3

Predstavljanje edicije Arhitektura u kontekstu 1-3

Predstavljanje edicije Arhitektura u kontekstu 1-3, održaće se 18. decembra u 13 časova u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda (Trg Republike 5).Izdavač : Кulturni centar Beograda, 2016/ 2017/ 2018. Govore: Snežana Ristić, Ivan Rašković i Danica Jovović Prodanović, urednica izdanja.

 

Ciklus Arhitektura u kontekstu iniciran je sa namerom da se u neposrednim razgovorima, vođenim između arhitekata i poznavaoca njihovog dela, javnosti predstave opusi autora koji su se svojim objektima upisali u urbano tkivo Beograda, Srbije, ali i šire. Iako je neosporna činjenica da je arhitektura svakako umetnost ili oblast kulture koja je najširoj javnosti najbliža, koja nas okružuje i u velikoj meri definiše svakodnevicu i sve oblasti života, činjenica je takođe da njeni osnovni postulati i vrednosti, kao i ličnosti i dela arhitekata, nisu dovoljno poznati, a samim tim ni vrednovani, niti prepoznati kao značajni doprinosi kulturnoj baštini. Ovaj serijal  nastao je sa željom  da se u formi razgovora zabeleže iskazi naših graditelja, kako bi se i kasnije mogli koristiti kao značajna dopunska građa za istraživanje opusa ovih arhitekata. Imajući u vidu činjenicu da u Beogradu i Srbiji ne postoji ustanova, muzej ili arhiv koji se sistematski bavi sakupljanjem, dokumentovanjem, valorizacijom i prezentacijom dela savremene arhitekture, smatrali smo  da je svaki gest koji ide u tom pravcu značajan i da predstavlja mali korak na putu očuvanja i predstavljanja vrednih dela arhitektonske scene Srbije.

U prva tri ciklusa Arhitekture u kontekstu predstavljeno je 32 arhitekta, koji deluju samostalno ili u okviru biroa: Vesna Cagić Milošević, Кsenija Bulatović, Branislav Redžić, Branislav Mitrović, Studio: DVA, Biro Via, Studio RAUM Arhitekti, Dejan Miljković, Jovan Mitrović, Vladimir Lojanica, Ivan Rašković, Borislav Petrović, Aleksandra Šević, Blagota Pešić, Zorica Savičić, Lazar Кuzmanov, Radivoje Dinulović, Studio re:a.c.t , Igor Marić, Tatjana Stratimirović, Vladimir Milenković, Miodrag Mirković, Aleksandar Spajić,  Dejan Todorović, Mihailo Timotijević, Relja Ivanić... Sa njima su razgovarali: Snežana Ristić, Jelica Jovanović, Dijana Milašinović Marić, Slobodan Danko Selinkić, Milan Popadić, Velja Pavlović, Vera Pavlović, Svetlana Pejić, Mia David...

Serijal Arhitektura u kontekstu su pomogli: Grad Beograda-Sekretarijat za kulturu, Inženjerska komora Srbije, Društvo arhitekata Beograda i Beogradska internacionalna nedelja arhitekture.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text