Predavanje profesorke Ine Blom u Rektoratu Univerziteta umetnosti u Beogradu

Predavanje profesorke Ine Blom u Rektoratu Univerziteta umetnosti u Beogradu

Remont – nezavisna umetnička asocijacija, Rektorat umetnosti u Beogradu i Odsek za nove medije Fakulteta likovnih umetnosti vas pozivaju na predavanje Ine Blom, teoretičarke i profesorke sa Univerziteta u Oslu.

 

 

Predavanje „I PRATITE TO - prave linije i infrastrukturni senzibiliteti“ profesorke Ine Blom će biti održano u sredu, 15. maja u 17 časova u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta umetnosti u Beogradu (Kosančićev venac 29). Predavanje je na engleskom jeziku.

Ina Blom iz Osla, jedna je od značajnijih  internacionalnih teoretičarki u oblasti odnosa između umetnosti, tehnologije i medija. Profesorka je na Odseku za filozofiju, klasiku, istoriju umetnosti i ideja na Univerzitetu u Oslu i gostujući profesor na Odseku za istoriju umetnosti Univerziteta u Čikagu. Oblast interesovanja i uža specijalnost su joj modernizam, avangardne studije i savremena umetnost sa posebnim fokusom na odnos između umetnosti, tehnologije i medija. Autorka je knjiga: Autobiografija videa (The Autobiography of Video), Život i razdoblja kroz tehnologiju memorije (The Life and Times of a Memory Technology), Na polazištu stila. Umetnost, društvena i medijska kultura (On the Style Site. Art, Sociality and Media Culture), kao i urednica izdanja Memorije u pokretu. Arhivi, tehnologija i društvena pitanja (Memory in Motion. Archives, Technology and the Social) i Raul Hausman i avangarde (Raoul Hausmann, Les avant-gardes).
Članica je i osnivačica Oslo School of Environmental Humanities a vodila je i interdisciplinarni istraživački projekat Arhiva u pokretu (2011-2014). Učestvovala je u sličnim interdisciplinarnim projektima na temu Estetika u radu (2003-2007) i Medijska estetika (2004-2008). Bavila se kustoskom praksom i muzičkom kritikom, a u oblasti vizuelne umetnosti objavljivala je stručne tekstove u časopisima Artforum, Afterall, Parkett i Texte zur kunst.

Profesorka Blom u Beogradu boravi 14. i 15. maja u okviru projekta „Out of the Box“ i tokom boravka posetiće Odsek za nove medije Fakulteta likovnih umetnosti kao i druge institucije.

Realizaciju projekta omogućila Ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services