Predavanje o mapi „Krvavo zlato“ Đorđa Andrejevića Kuna

Predavanje o mapi „Krvavo zlato“ Đorđa Andrejevića Kuna

Predavanje o mapi „Krvavo zlato“ Đorđa Andrejevića Kuna održaće se u subotu, 10. decembra u 13. časova u Legatu Čolaković, kao deo pratećeg programa izložbe Đorđe Andrejević Kun ¡No pasarán!

 

 

 

Muzej savremene umetnosti Beograd vas poziva na predavanje dr Lidije Merenik o mapi grafika Đorđa Andrejevića Kuna „Krvavo zlato“ iz 1936. godine.

Predavanje se održava u Legatu Čolaković u subotu, 10. decembra 2016. godine u 13 časova, kao deo pratećeg programa izložbe Đorđe Andrejević Kun ¡No pasarán!  kustoskinje Mišele Blanuše. Izložba obuhvata socijalno-angažovani period stvaralaštva ovog umetnika, čije ime predstavlja sinonim za umetnost socijalnih tendencija levičarske orijentacije u Srbiji i Jugoslaviji.

Mapa „Krvavo zlato“ (1936/37) obeležava potpuni preokret, stilski, tematski i ideološki u stvaralaštvu Đorđa Andrejevića Kuna. Ciklusom od 28 drvoreza Kun je ilustrovao „roman u slikama“ kroz realistički prikazane scene iz života borskih rudara „ispričavši” priču koja predstavlja tragično svedočanstvo procesa modernizacije koja se odigrala u ovom rudarskom gradu. To je priča o seljacima koji su bili primorani da napuste rad na obrađivanju zemlje pošto nije mogao više da ih prehrani jer je zemlja bila zatrovana fabričkim otpadom. U borbi za puko preživljavanje bili su prinuđeni da obuku rudarska odela, uđu u jame i prihvate se teškog rada kako bi ostvarili minimum ljudske egzistencije u surovom kapitalističkom društvu izraženih klasnih razlika.

Grafike iz mape „Krvavo zlato“ nastale su po neposredno doživljenim studijama koje je Kun napravio u Boru, boraveći mesec dana među rudarima.  Mapa predstavlja jedno od kapitalnih ostvarenja u istoriji srpske socijalno-angažovane umetnosti, kao i jedno od najznačajnijih grafičkih ostvarenja, koja i danas predstavljaja vrhunski domet koji je srpska umetnost postigla u ovoj likovnoj disciplini. Ogroman značaj ovog dela se ogleda i u snažnoj društveno-angažovanoj poruci u duhu borbenog realizma koju umetnik želi da prenese, ne zanemarujući pri tom umetničke vrednosti u korist ideološke orijentacije i stavljanja sadržaja u prvi plan njegovog interesovanja.
 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services