Predavanje dr Simone Čupić o slici Đorđa Andrejevića Kuna „No pasaran“

legat colakovic, djordje andrejevic kun

Predavanje dr Simone Čupić o slici Đorđa Andrejevića Kuna „No pasaran“ iz 1948. godine, biće održano u sredu, 16. novembra u 18 časova u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2).

 

 

Predavanje dr Simone Čupić se održava u okviru pratećeg programa izložbe Đorđe Andrejević Kun ¡No pasarán! kustoskinje Mišele Blanuše. Izložba obuhvata socijalno-angažovani period stvaralaštva ovog umetnika, čije ime predstavlja sinonim za umetnost socijalnih tendencija levičarske orijentacije u Srbiji i Jugoslaviji.

Na slici „No pasaran“ umesto muške figure koju bi karakterisala dokumentarna naracija, izbor ženske figure predstavlja univerzalnu poruku – puška je u muškim rukama oružje, a u ženskim simbol. Ikonografski i simbolički gledano ova slika se može tumačiti kao metafora novog društveno-političkog uređenja i umetnikove istinske vere u ravnopravnost polova i podršku u borbi za ženska prava. Po svom nahođenju predstavljena žena je izabrala put partizanske ratnice koja nosi pušku i metafora je nove žene kao novog društva.

kun

Više o izložbi na linku.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services