Prateći program izložbe ''Percepcije. Žena po meri društva?''

Prateći program izložbe ''Percepcije. Žena po meri društva?''

Izložba ''Percepcije. Žena po meri društva?'' u Galeriji Matice srpske nastavlja sa uzbudljivim pratećim programom!

 

I ovog vikenda očekuju nas zanimljive priče sa fokusom na ženu – kao umetnicu, kao društveno kategorisan pojam, kao objekat, kao subjekat, kao alegorija, kao onu koja posmatra i koja se posmatra.

 

 


Ovog vikenda, 9. i 10. novembra u od 18 časova u Galeriji Matice srpske, bićete u prilici da se upoznate na ženski časopis ''Žena danas'', kao i delom slikarke Danice Jovanović. 

Predavanje Urednice časopisa Žena danas
Prof. dr Milanka Todić, istoričarka umetnosti

Na predavanju Urednice časopisa Žena danas, prof. dr Milanka Todić, istoričarka umetnosti, govoriće o časopisu koji je izlazio u Beogradu između 1936. i 1940. godine. Njegove urednice su objavile vizuelna svedočanstva iz španskog građanskog rata, snimke slavnog para ratnih fotoreportera Roberta Kape (Robert Capa, 1913-1954) i Gerde Taro (Gerda Taro, 1910-1937), što je svedočilo o njihovim društvenim i političkim opredeljenjima. Žena danas je ideološki beskompromisno zagovarala avangardne i antifašističke ideje čak i u vizuelnoj ravni, koje se ogledalo u estetski inovativnom grafičkom dizajnu, koji je fotografiji i fotomontaži dao istaknuto mesto.10. novembar u 18.00 sati
U susretu sa delom Danice Jovanović
Dr Jasna Jovanov, istoričarka umetnosti


Na predavanju U susretu sa delom Danice Jovanović, dr Jasna Jovanov, istoričarka umetnosti, tumačiće izložene slike i crteže Danice Jovanović u novom svetlu. Hronološki raspon izloženih radova – od crteža s početka umetničkih studija u Minhenu, do njenog najzrelijeg rada Ciganka (Glava žene) – nameće potrebu da se to tumačenje realizuje kroz sagledavanje procesa formiranja ličnosti Danice Jovanović, posebno kroz proces emancipacije na tada jedino moguć način za umetnicu iz vojvođanske i srpske sredine - kroz nacionalnu dimenziju. Stvaralaštvo Danice Jovanović delom izražava taj proces, daleko više je prisutan u njenim preokupacijama literaturom, istorijom i nastojanjima. Kroz predavanje će biti ukazano upravo na te preokupacije i kako su se one odrazile u kratkom stvaralačkom radu ove umetnice. Kako bi se stekla celokupna slika o težnjama Danice Jovanović neophodan je uvid, ne samo u njenu slikarsku zaostavštinu, već i u njenu prepisku, kontakte s drugim umetnicima, mesta gde je boravila i, konačno, splet okolnosti koji je doveo do prerane smrti 12. septembra 1914. godine.Izložba ''Percepcije. Žena po meri društva?'' u Novom Sadu traje do 6. januara 2019. godine. Više o izložbi i šta vas očekuje u narednim nedeljama pročitajte na www.britishcouncil.rs.

Ulaz na programe petkom i subotom u Galeriji Matice srpske je slobodan.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text