Prateći program izložbe ''Percepcije. Žena po meri društva?''

Prateći program izložbe ''Percepcije. Žena po meri društva

Izložba ''Percepcije. Žena po meri društva?'' u Galeriji Matice srpske već treću nedelju pored redovne postavke koja beleži veliki broj posetilaca, svakog petka i subote ima i izuzetan prateći program koji čine predavanja i stručna vođenja.

 

 

 

I ove nedelje sve posetioce očekuje zanimljiv program. U petak, 19. oktobra u 18.00 časova, biće održano stručno tumačenje pod nazivom "Umetnost po meri žene? Pogledi na istoriju ženske (samo)repreznetacije u umetnosti" dr Ane Bogdanović, istoričarke umetnosti.

U subotu, 20. oktobra u 18.00 časova, biće održano predavanje "U susretu sa delom Trejsi Emin", kao jedno u nizu predavanja posvećenih životu i stvaralaštvu britanskih i srpskih umetnica. Msr Jelena Ognjanović, kustoskinja izložbe, govoriće o radu jedne od najprovokativnijih britanskih umetnica današnjice.

Prošle nedelje u fokusu je bila čuvena britanska umetnica Sara Lukas, a ove subote, 20. oktobra u 18 časova o njenoj koleginici Trejsi Emin, kao jednoj od najprovokativnijih britanskih umetnica današnjice u nizu predavanja posvećenih životu i stvaralaštvu britanskih i srpskih umetnica, pod nazivom "U susretu sa delom Trejsi Emin", govoriće msr Jelena Ognjanović, kustoskinja izložbe. Trejsi Emin predstavlja najintimnija iskustva u svojim delima poput ispovesti, ističući simbiozu života i umetnosti. Kroz najrazličitije medije (slikom, crtežom, videom, fotografijom, instalacijom)  ona na šokantan način prikazuje događaje iz svog života. Bila je član tzv. Mladih britanskih umetnika, neformalne grupe koja je krajem osamdesetih godina promenila umetničku scenu Velike Britanije. Godine 2007. predstavljala je Veliku Britaniju na 52. Bijenalu u Veneciji.

Dan pre, u petak, 19. oktobra u 18.00 sati biće održano stručno tumačenje pod nazivom "Umetnost po meri žene? Pogledi na istoriju ženske (samo)reprezentacije u umetnosti" dr Ane Bogdanović, istoričarke umetnosti. Kroz analizu primera umetnosti predstavljenih na izložbi "Percepcije. Žena po meri društva?" biće ponuđen uvid u genezu ženske (samo) reprezentacije u umetnosti kao jednog od načina konstituisanja narativa o sveobuhvatnijem razvoju umetnosti i njene istorije. Centralno razmatranje ovako koncipiranog tumačenja se odnosi na pitanja mogućnosti i neophodnosti promene pogleda, ne samo na umetnost koju su stvarale žene, već i na one umetničke gestove koji za svoju temu uzimaju žensko prisustvo, na taj način upućujući na značenjsku i istorijsku višeslojnost mesta žene i njene reprezentacije u umetnosti. Posebna pažnja biće posvećena i analizi kustoskih intervencija koje su u okvirima izložbe izvedene, a koje se odnose na transistorijska sučeljavanja umetničkih pozicija.

Ulaz na programe petkom i subotom je besplatan.

Više o izložbi pročitajte na www.britishcouncil.rs

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text