Počinje FLUID dizajn forum #07

FLUID dizajn forum #07/2019

Sedmo izdanje FLUID dizajn foruma održava se od 8. do 12. aprila na Cetinju i od 12. do 14. aprila u Tivtu.

Otvaranje prve sesije održava se 8. aprila od 17 časova u Galeriji 42 na Cetinju, dok će otvaranje duge sesije biti upriličeno u Tivtu, u petak, 12. aprila u 19 časova u Centru za kulturu Tivat.

 

FLUID je koncipiran kao forum sačinjen od predavanja, radionica i izložbi na kojima se okupljaju renomirani dizajneri, arhitekte, umetnici i profesionalci iz različitih oblasti, kao i brojni studenti iz zemlje i regiona u svojstvu učesnika radionica. Nakon šest uspešnih izdanja, FLUID dizajn forum je potvrdio svoju poziciju jednog od najprepoznatljivijih dizajnerskih festivala u regionu.

Ove godine na FLUID-u će učestvovati 25 predavača iz regiona i sveta, 6 radionica, 4 izložbe i oko 130 učesnika foruma. Kao i na svim prethodnim izdanjima, Forum ima okvirnu temu koja definiše sadržaj programa usmeravajući ga ka povezivanju stručnih umetničkih praksi sa javnim interesom lokalne zajednice u kojoj deluje. Tema ovogodišnjeg FLUID-a “Pomeranja / Shiftings“ referiše na dramatične promene neprestano ubrzavajućeg sveta koje se reflektuju na političku, ekonomsku i kulturnu sferu naših života. Ova tema opominje na to da je neophodno preispitati utemeljene društvene dogovore i da podrazumevane slobode i vrednosti treba braniti i osvajati ponovo. Svetu je potrebno spašavanje i neprestano se traže rešenja za taj veliki poduhvat. Ovogodišnje izdanje FLUID dizajn foruma želi preispitati mogućnosti pronalaska ovih rešenja u oblasti dizajna.

Prva sesija sedmog izdanja FLUID dizajn foruma biće otvorena na Cetinju, u ponedeljak 12. aprila.

Program ovogodišnjeg Foruma počeće Internacionalnalnom izložbom „SHIFTINGS“ na kojoj će biti izloženi plakati odabrani na regionalnom konkursu za nagradu FLUID – Regional Poster Award for Young Designers 2019. Izložba će biti otvorena 12. aprila u 17 časova u „Galeriji 42”.

 

Program će se nastaviti na Balšića pazaru, gde će u 18 časova biti otvrena izložba „FLUID (CONTAMINATION) AWARDS 2018“ na kojoj će biti predstavljeni radovi Sanje Planinić (BIH/USA), Olge Mandić (SRB) i Helene Tošić (CG), prošlogodišnjih dobitnica nagrade FLUID – Regional Poster Award for Young Designers 2018.

Nastavak sutrašnjeg programa će se održati u Biznis inkubatoru Cetinje. U 19 časova Natalija Vujošević, osnivačica nevladinog udruženja Institut za savremenu umetnost (ISU) predstaviće rad Instituta.

U nastavku programa predstaviće se Maida Gruden, istoričarka umetnosti i urednica likovnog programa Doma kulture Studentski grad na Novom Beogradu. Nakon toga, rad izdavačke kuće Kornet predstaviće njen direktor Pavle Ćosić koji je ujedno i autor kapitalnog dela Rečnik sinonima (Kornet, 2008., Prometej i Kornet 2018.).Sedmo izdanje FLUID dizajn foruma održaće se od 8. do 12. aprila na Cetinju i od 12. do 14. aprila u Tivtu. FLUID je koncipiran kao forum kojeg čine niz predavanja, radionica i izložbi na kojima se okupljaju renomirani dizajneri, umetnici i profesionalci iz različitih oblasti, kao i brojni studenti iz zemlje i regiona u svojstvu učesnika radionica. Nakon šest uspešnih izdanja, FLUID dizajn forum je potvrdio svoju poziciju jednog od najprepoznatljivijih dizajnerskih festivala u regionu. 

Kao i na svim prethodnim izdanjima, Forum ima okvirnu temu koja definiše sadržaj programa usmjeravajući ga ka povezivanju stručnih umjetničkih praksi sa javnim interesom lokalne zajednice u kojoj djeluje. Tema ovogodišnjeg FLUID-a “Pomjeranja / Shiftings“ referiše na dramatične promjene neprestano ubrzavajućeg svijeta koje se reflektuju na političku, ekonomsku i kulturnu sferu naših života. Ova tema opominje na to da je neophodno preispitati utemeljene društvene dogovore i da podrazumijevane slobode i vrijednosti treba osvajati i braniti iznova. Svijetu je potrebno spašavanje i neprestano se traže rješenja za taj veliki poduhvat. Ovogodišnje izdanje FLUID dizajn foruma želi preispitati mogućnost pronalaska ovih rješenja u oblasti dizajna.

Organizator FLUID dizajn foruma je Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje, a pokrovitelji su: Ministarstvo kulture Crne Gore, Univerzitet Crne Gore, Prijestonica Cetinje, Turistička organizacija Tivat, Opština Tivat i Ambasada Republike Poljske u Podgorici. Izvršni producent MAS Trade.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services