Peto izdanje MENT festivala i konferencije u Ljubljani

Peto izdanje MENT festivala i konferencije u Ljubljani

Peto izdanje MENT festivala i konferencije održava se na više lokacija u Ljubljani od 30. januara do 1. februara 2019. godine i predstavlja više od 75 muzičara.!

Festival MENT je početkom 2018. godine na Eurosonicu proglašen najboljim malim i „indoor“ festivalom i ove godine još više opravdava nagradu predstavljajući najbolju muzičku i koncertnu ponudu iz cele Evrope.

 

Ove godine se u spisak koncertnih lokacija priključio i Ljubljanski dvorac, a i konferencijski program se održava na par novih lokacija.

Tokom konferencijskog programa gosti će se upoznati sa neograničenim mogućnostima kineskog muzičkog tržišta, kao i značajem boutique festivala, održivosti, ekologije i jednakosti. 

Neka od potvrđenih imena su Claire O'Neill (A Greener Festival), Bob van Heur, osnivač jednog od najcenjenijih festivala u Evropi Le Guess Who ali i deo Belmount Bookinga koji sarađuje sa imenima kao što su Ariel Pink i Iceage. 

U Ljubljani ćemo takođe imati priliku da upoznamo i organizatore festivala Spring Break i vlasnike velike promoterske kuće iz Poljske Go Ahead ali i da vidimo predstavljanje Spotify platforme za streaming.

U pripremi su još brojne teme za konferenciju kao i okrugli sto na kome će učestvovati i publika. Svi ljubitelji „speed networkinga“ imaće najmanje pet prilika za to, a potvrđene teme za sada su: češka i austrijska scena, hrvatski i slovenački festivali.

Na konferenciji će još učestvovati Gordon Mason (IQ Magazine), Stefan Reichmann (Haldern Pop Festival), Nis Bøgvad (Copenhagen Film Music), Ross Miles (Scorched Asia), Rod Jones (Idlewild, The Fruit Tree Foundation), Claire O'Neill (A Greener Festival), Natasha Padabed (More Zvukov Agency), Didier Gosset (IMPALA), Marcus Linde (Thag's Agent), Laura Hofman (King Sepi, Roodkapje), Urszula Andruszko (Radio Wroclaw) i brojni drugi gosti.

Ove godine se u spisak koncertnih lokacija priključio i Ljubljanski dvorac, a i konferencijski program se održava na par novih lokacija. Tokom konferencijskog programa  gosti će se upoznati sa neograničenim mogućnostima kineskog muzičkog tržišta, kao i značajem boutique festivala, održivosti, ekologije i jednakosti.

Što se koncertnog dela festivala tiče i ove godine nas očekuje više od 50 nastupa u tri dana koliko traje ovaj festival, a od bendova iz Srbije MENT će ove godine ugostiti neke od najboljih mladih izvođača srpske muzičke scene kao što su Bitipatibi, Vizelj, Turisti, Ana Avramov i solo projekat frontmena benda Igralom, koji je prošle godine nastupio na MENT-u Dimitrija Dimitrijevića. 

Festival će ove godine ugostiti jedan od najznačajnijih gitarskih bendova ove decenije, danski Iceage, koji je ove godine za Matador Records izbacio svoj četvrti album „Beyondless“, a koji je na našoj sceni poznat i po nastupu u Kc Gradu 2013. godine u organizaciji Supersizeshe i Kišobrana.

Od drugih imena izdvojii bismo nastupe Sevdalize autorke iransko-holandskog porekla čiji je album „ISON“ iz 2017. godine oduševio muzičke kritičare i obezbedio joj natupe na nekim od najvećih evropskih festivala Primavera Sound, Lowlands, Melt ali i našem Exitu, belgijskog eksperimentalnog umetnika Slumberland, predstavnike roterdamske alternativne scene Lewsberg, Camille Sparksss elektro-pop iz Švajcarske ali i regionalne predstavnike Porto Morto, Tus Nua iz Hrvatske i lokalne slovenačke bendove Zala Kralj & Gašper Šantl, CL_TR, Haiku Garden, Katalena.

Po treći put saradnja s Galerijom DobraVaga rezultiraće "appointMENT" – komercijalnom izložbom grafika muzićke umetnosti koja će na jednom mestu okupiti 75 dela na MENT-u, kao i dela mladih savremenih domaćih i evropskih umetnika. Plakati će ovaj put biti kvadratnog oblika, s referencama na LP albume, a istovremeno će ponovo i preispitivatii format postera.


Ulaznice
Facebook event

M E N T Ljubljana. Produkcija: Kino Šiška. Konferencija u koprodukciji sa Sigic. Festival podupiru Grad Ljubljana i Ministarstvo kulture Republike Slovenije.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text