Peticija za opstanak Grafičkog kolektiva

Peticija za opstanak Grafičkog kolektiva

Grafički kolektiv ove, 2019. godine obeležava svoj veliki jubilej - 70 godina rada!


Gubitkom galerije na Obilićevom vencu 27, Grad je jula prošle godine ostao bez jednog kultnog mesta. Ideja je da se gradskim i republičkim vlastima do kraja ovog meseca preda Molba sa Peticijom za dodelu novog galerijskog prostora.

 

Danas je Grafički kolektiv - Galerija u pokretu, u utočištu, na Kosančićevom vencu 19, malom prostoru u koji su preneli arhivu, dokumenta, deo Kolekcije. Alternativni prostori (Beton hala, Galerija Progres…), koje su tokom prethodnih meseci sugerisali Republika i Grad, ostali su samo ideja, a poslednje obraćanje organima gradske i republičke vlasti, krajem prošle godine, ostalo je bez odgovora.

Nada da Grafički kolektiv zaslužuje galeriju, zasnovana je na autentičnoj istoriji i stvarnom doprinosu nacionalnoj kulturi. Važno je reći da Grafički kolektiv uživa veliki ugled i na međunarodnoj umetničkoj sceni.

Velika podrška umetnika i prijatelja Grafičkog kolektiva, o čemu tokom meseci svedoče pisma podrške i potpisi peticije za opstanak (preko 3000), svakako predstavljaju potvrdu vidljivog i vitalnog profesionalnog identiteta i prijateljskih relacija na liniji umetnici-galerija-publika negovanih tokom višedecenijskog delovanja.

Ideja je da se gradskim i republičkim vlastima do kraja ovog meseca preda Molba sa Peticijom za dodelu novog galerijskog prostora kako bi Grafički kolektiv nastavio svoj rad i dostojanstveno obeležio jubilej - 70 godina - koji je od velikog značaja za celokupnu kulturnu scenu Beograda i Srbije.

Ukoliko želite da podržite Grafički kolektiv, a niste imali mogućnost u prethodnom periodu, možete potpisati Peticiju za opstanak Grafičkog kolektiva u njihovoj prostoriji na Kosančićevom vencu 19 (radnim danima 12-18h), ili na ovoj web strani … ili pošaljite pismo podrške na mejl adresu graficki@eunet.rs.

Uz vašu pomoć Grafički kolektiv može dobiti novi Dom u kojem ćemo zajedno proslaviti 70. rođendan.Grafički kolektiv, institucija nezaobilazna na kulturnoj mapi Beograda, Srbije, Evrope i sveta, bio je primoran da napusti svoj galerijski prostor u kome se nalazio od 1949. godine, bez vidnog rešenja o novom primerenom mestu življenja! Restitucija je neumoljiva. Ranija nepravda nažalost dovodi do druge, žrtva, u ovom slučaju, je ustanova koja već 70 godina sa uspehom afirmiše i neguje vizuelnu umetnost (umetničku grafiku, grafički dizajn, crtež, fotografiju i druge oblike likovne prakse). U ovim promenama cena je gubitak identiteta i brisanja simbola kulture koji su stvarani decenijama. U  simbole trajanja Grafičkog kolektiva utkani su sećanje kulturne javnosti koja je u ovim programima upoznala rad preko 1500 umetnika, prvi performans u Srbiji, pojavu novog likovnog izraza oličenog kroz grupu Mediala, mnogih debitanata, kasnije poznatih umetnika, stubova srpske umetničke scene, akademika, svetski afirmisanih umetnika: Vladimir Veličković, Stojan Ćelić, Leonid Šejka, Hirošiga, Šaraku, Exat, Vazareli, Anderle, Grupa Zebra, Šagal, Dali, Boško Кaranović, Bogdan Кršić, Sreten Stojanović, Lazar Vujaklija, Mladen Srbinović, Milo Milunović, Dado Đurić, Uroš Tošković, Ero, Brunovski, Vislava Šimborska, Madervel, Dubravka Ugrešić... Deo nacionalnog kulturnog kapitala su oko 2.000 samostalnih, autorskih, monografskih, studijskih, retrospektivnih i kolektivnih izložbi i drugih događaja posvećenih vizuelnoj umetnosti. U kontekstu sistema Grafičkog kolektiva je i Кolekcija sa preko 5000 radova koja predstavlja prvu zbirku savremene posleratne grafike u Srbiji.

Grafički kolektiv je dugo bio jedina institucija ove vrste, u kojoj se kontinuirano predstavljala umetnost grafike, crteža, fotografije, ilustarcije i grafičkog dizajna, u vreme kada to nije bio slučaj u celokupnoj našoj umetničkoj sceni.
Grafički kolektiv je za mnoge generacije umetnika, književnika i intelektualaca bio i ostao kultno mesto ne samo za izlaganje umetničkih dela, već i mesto susreta i razmene ideja i aktuelnosti između domaće i svetske kulturne scene. Sinergija različitih kreativnih aktera učinila je da Grafički kolektiv postane baštinik tradicije ali i medijator savremene umetnosti i Кuća umetnika čije je trajanje neophodno.

Nestanak Grafičkog kolektiva značio bi brisanje značajnog dela nacionalne kulture, utkane u mrežu savremenih svetskih tokova. U očima domaće i strane javnosti delovalo bi kao čin neshvatljive autodestrukcije, i svakako bi doveo do značajnog osiromašenja na kulturnoj mapi Beograda i Srbije, i nestanka interakcije sa mnogim  institucijama i istanutim umetnicima širom sveta. 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text