PDP Konferencija | 10 godina

PDP Konferencija | 10 godina

Istaknuti predstavnici svetske dizajn scene Patrick Thomas - grafički umetnik i dizajner iz Berlina i Mitch Paone - osnivač i kreativni direktor DIA Studija iz Njujorka biće deo ovogodišnje jubilarne 10. PDP konferencije koja će u Novom Sadu biti održana od 11. do 14. oktobra! 

 

 

Program ovogodišnje PDP konferencije započeće audio-vizuelnim i džez performansom "Incident", osnivača i kreativnog direktora jednog od najdinamičnijih dizajn studija iz Njujorka Mitcha Paone u četvrtak 11. oktobra od 20 časova u Studentskom kulturnom centru Fabrika.

Tokom ovog performansa Mitch Paone iz DIA Studija će na nekonvencionalan način približiti publici vezu između džeza i dizajna objašnjavajući je idejom da kao što veliki džez umetnici moraju prvo savladati tehniku sviranja na određenom instrumentu, tako i dizajneri moraju savladati tehniku rada pre nego počnu sa improvizacijama. Upoređujući muzički ansambl sa timom dizajnera koji zajedno kreiraju nešto novo, Mitch će se, uz podršku predstavnika novosadske muzičke scene, postarati da PDP publika uživa u jedinstvenom muzičkom programu prvog dana PDP konferencije!

Tokom četvorodnevne posete Novom Sadu, Mitch će održati i predavanje sa temom kinetičke tipografije i brendinga u petak, 12. oktobra  od 19 časova u dvorcu Eđšeg i i jednodnevnu radionicu u subotu, 13. oktobra u Kulturnom centru LAB. Više o pristupu tipografiji i brendingu iz njujorškog ugla kao i specifičnom načinu razmišljanja tokom kojih se u DIA studiju dolazi do blještavih kinetičkih projekata, moći će da čuju svi učesnici radionice “Kinetic Thinking’’ na kojoj će Mitch Paone biti mentor. 

Ovogodišnji četvorodnevni multidisciplinarni program obuhvatiće predavanja, radionice, audio-vizuelne performanse i predstavljanje autora i radove sa ovogodišnjeg konkursa. Kao i do sada, ulaz na PDP konferenciju je u potpunosti besplatan za sve posetioce.

Više od 90 mladih će imati priliku i da učestvuje na PDP radionicama koje će držati i Patrick Thomas; profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, Mane Radmanović i umetnicki direktor iz Rige Pavel Kedich. Detaljan opis radionica nalazi se na ovom linku. Broj učesnika na radionicama je ograničen a prijave su još uvek otvorene! Zainteresovani za učešće na radionicama treba da popune prijavu na zvaničnom web-sajtu PDP konferencije.

Zainteresovani će imati priliku da prisustvuju predavanjima i pogledaju izložbe Spassky Fischera iz Pariza, Miloša Rakojvića Sholim-a iz Beograda i Constantina Demnera iz Studio Elastika iz Beča i drugih autora iz Velike Britanije, Holandije, Bosne i Hercegovine. 

PDP (Print, Design, Photography) je konferencija kreativnih medija koja već deset godina okuplja dizajnere, fotografe i druge vizuelne stvaraoce sa ciljem da putem predavanja, radionica i izložbi edukuje publiku u oblastima kreativnih medija, kao i da putem konkursa promoviše rad studenata i mladih autora.

Tema ovogodišnje konferencije je INCIDENT kroz koju će učesnici i publika zajedno istraživati fenomene, kriterijume i katalizatore uspešnosti. INCIDENT ima za cilj da pokaže da uspeh ne dolazi brzo i lako, ali da je pokušaj da se dođe do njega najvrednije iskustvo. Kroz zabavan i blago disonantan način, 10. PDP konferencija će usmeriti svoje aktivnosti na to da mladim ljudima pokaže da se nove stvari dešavaju i da je moguće oformiti domaću dizajn scenu koja će biti jednako snažna kao scene drugih relevantnih zemalja.

PDP konferencija biće održana na više lokacija u Novom Sadu. Svi zainteresovani imaće priliku da prisustvuju predavanjima i radionicama u dvorcu Eđšeg, u Studentskom kulturnom centru Fabrika kao i da učestvuju na radionicama u Kulturnom centru Lab ili pogledaju izložbe u izložbenom paviljonu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu. 

Dolazak Mitch Paonea na ovogodišnju PDP konferenciju omogućila je Ambasada SAD u Beogradu.

PDP konferencija se organizuje uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Gradske uprave za sport i omladinu Novi Sad, Departmana za grafičko inžinjerstvo i dizajn GRID Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, OPENS 2019 – saveza udruženja Omladinske Prestonice Evrope Novi Sad i Fondacije "Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture".


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services