Panel-diskusija: Fotografija i dizajn

Panel-diskusija: Fotografija i dizajn

Panel-diskusija: Fotografija i dizajn, održava se 6. februara u 19 časova u Galeriji Spot Ureda za fotografiju u Zagrebu (Čanićeva 6).

 

 

 

 


Autorski opus Željka Borčića (Zagreb, 1942.–2015.) posebna je kombinacija aktivnosti – dizajnerskih, umetničkih i fotografskih, ostvarenih kroz nekoliko decenija.

Iako je zapamćen prvenstveno zbog dizajnerskih rešenja, njegov otvoren način preispitivanja tema rezultirao je delovanjem u raznim medijima u kojima se “snalazio” bez zadrške. Već i sumaran prikaz njegovih umetničkih aktivnosti, među kojima izdvajamo izložbu održanu 1973. godine u Galeriji Studentski centar u Zagrebu – Prvi svetski psihokibernetički autoportret – kojom je zacrtao svoje konceptualne interese na području nove umetničke prakse, kao i godinu dana kasnije održana Akcija za konfrontacijsku reakciju na Trgu maršala Tita u Zagrebu, dokazuju širinu njegovih interesa, pri čemu je znatan deo njih ostvaren upravo u mediju fotografije.

Zahvaljujući boravku u New Yorku i zatim studiju pri Sir George Williams University u Montrealu u drugoj polovici 1960-ih, Borčić se upoznaje s aktuelnim metodama u području dizajna vizuelnih komunikacija pri čemu tradicionalne razlike u poimanju medija nadomešćuje stavom o celovitom pristupu opštim ljudskim temama na koje je referisao u svom radu.

Borčić kao umetnik – a ne isključivo dizajner – deluje iz pozicije čoveka svesnog aktuelnog trenutka, novih tehnologija i metoda rada. Koja je specifičnost njegove metode?

Izložbom "Transformativna snaga fotografije" prisećamo se njegovog trajnog interesa prema fotografiji, koju je mnogo puta upotrebio u svojim grafičkim rešenjima. I pritom postavljamo pitanje o važnosti fotografije u području dizajna, ne samo u smislu preuzetog vizuelnog znaka i/li sadržaja, već metode posmatranja i reagovanja na svet kroz obektiv. Da li je njegov dizajnersko-fotografski opus specifičan ili kroz sinergiju medija prepoznajemo i druge autore u određenom razdoblju za koje je takvo delovanje specifično? Ima li fotografija posebno mesto u području dizajna i mogu li eksperimenti u fotografiji pomoći da se u dizajnu deluje izvan standardnih obrazaca? Jesu li psihološki postupci koji čine važan deo planiranja u dizajnu uporedivi s odlukama s kojima se susreću fotografi, znatno utičući na način kako vidimo svet oko sebe?

O ovim i drugim sinergijama dvaju medija razgovaraće se na panel-diskusiji Fotografija i dizajn u kojoj učestvuju Alira Hrabar Oremović, grafička dizajnerka i autorka nedavno održane izložbe o Dušanu Bekaru, u čijem opusu (kao i Borčićevom) nailazimo na umetničke eksperimente u mediju fotografije, likovni kritičar i voditelj HDD galerije Marko Golub, kao i dizajneri Dora Bilić iz Studija bilić_müller i Damir Gamulin Gamba.

Izložba "Transformativna snaga fotografije" otvorena je do 15. februara 2019. godine.

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services