Otvorena Koraksova izložba sa žutom patkom u glavnoj ulozi

Otvorena Koraksova izložba sa žutom patkom u glavnoj ulozi

Na platou ispred Skupštine grada Beograda, 8. feburara je otvorena izložba “Žuta patka u karikaturama Predraga Koraksića Koraksa”.

Okupljeni građani su u razgovoru sa autorom i članovima inicijative Ne davimo Beograd istakli važnost Koraksovih karikatura u strogo kontrolisanom medijskom prostoru.

 


Kada se Inicijativa Ne davimo Beograd zajedno sa 20.000 građana usprotivila sistemskom nasilju i rušenju u Hercegovačkoj ulici, suočila se sa stravičnim optužbama u režimskim medijima.

U tim trenucima, kao mnogo puta u prošlosti, Koraksove karikature razbijale su strah i demaskirale laži, a svojom lucidnošću prokazivale pokušaje vlasti da sakrije, relativizuje ili zataška svoju odgovornost za počinjena dela.

Koraks na britak i jednostavan način ukazuje na stravične posledice vladajuće politike po naše institucije i društvo, a pritom svojim humorom otklanja strah i nama građanima i građankama daje snagu i inspiraciju za borbu za pravedno i solidarno društvo - za naš grad.

Dragoljub Draža Petrović, urednik dnevnog lista Danas o izložbi:
“Koraks je dobri duh ovog grada, a patkica je njegov čuvar, simbol otpora. Kada imate gradonačelnika koji se u radno vreme bavi zaklanjanjem pataka tramvajima, zatim pomorskim bitkama za patke, a patka postane persona non grata na Karnevalu brodova, na potpisivanju ugovora za Beograd na vodi, takoreći svuda, onda jedva čekate da taj ludi Patkovgrad nacrta Koraks. Kada su nekoj vlasti glavni državni neprijatelji Koraks i patka, to više govori o državi koju je ta družina napravila, nego o Koraksu i patkama. Patka i Koraks su naravno najgori kad se udruže. Veoma su nezgodni i hoće da ujedu. Tako da pazite kada budete gledali ove karikature, posebno ako niste ljubitelj pataka. Ako ste ljubitelj, ne brinite ništa, vas neće!”

Izložba traje do 25. februara 2018. godine.Inicijativa Ne davimo Beograd zahteva da odgovorni za rušenje u Hercegovačkoj ulici, ali i svi oni koji su se kasnije uključili u zataškavanje ovog zločina i pokrenuli mehanizme pretnji, pritisaka ili tužbi protiv aktivista i novinara, moraju snositi posledice.

Plan Inicijative Ne davimo Beograd za projekat Beograd na vodi podrazumeva raskidanje ugovora o ulaganju, vraćanje Savskog amfiteatra u pravni i planski sistem Srbije, odgovornost nadležnih i javni konkurs za budućnost ovog dela Beograda.Inicijativa je predala Republičkom javnom tužilaštvu predlog za utvrđivanje ništavosti ugovora za projekat "Beograd na vodi" u aprilu 2017. godine. U pripremi je tužba pred nadležnim sudom. Raskidanje ugovora je prvi korak ka vraćanju Savskog amfiteatra Beogradu, odnosno izrade novog plana za obalu Beograda u procesu u kojem će učestvovati građani i stručna javnosti. Takođe, insistiraće se i na krivičnoj odgovornosti gradskih i državni funkcionera koji su se ogrešili o zakon.

Fotografije: Luka Knežević-Strika

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text