Otvorena izložba "U ruševinama deregulacije - misliti sa Bioskopom Balkan"

Otvorena izložba " U ruševinama deregulacije - misliti sa Bioskopom Balkan"

U Bioskopu Balkan (Braće Jugovića 16) otvorena je izložba “U ruševinama deregulacije – misliti sa Bioskopom Balkan”, u saradnji Fondacije Saša Marčeta i IZK Instituta savremene umetnosti iz Graca.Na otvaranju su govorili: Milica Tomić, Dubravka Sekulić, Branislav Dimitrijević, Stevan Vuković i Milanka Beba Janošević.

Jedna od najizraženijih odlika sadašnjeg trenutka jeste stalna borba između regulacije i deregulacije. Shvatajući ovo kao prepreku razvoja, države su pod sve većim pritiskom potrebe da regulišu odnose u društvu. Takva regulisana deregulacija skrivena je iza mnogih procesa koji oblikuju svakodnevno postojanje, a najizraženija je u transformaciji javnosti u različite modalitete privatnog vlasništva, tj. privatizaciju i odgovarajuću promenu upotrebe. 

Bioskop Balkan se smatra bioskopom – institucijom koja je posvećena projekciji medija koji se menjaju  – i građevinom – javnim prostorom za kulturu – koji se nalazi u stalnoj transformaciji odnosa vlasništva, društva i nasleđa. Razmišljajući sa Bioskopom Balkan, koristeći metodu umetničkog istraživanja, projekat “U ruševinama deregulacije – misliti sa Bioskopom Balkan” istraživao je kako regulacije i deregulacije određuju prostorne i institucionalne programe kulture, umetnosti i arhitekture.

Studenti master studija: Gustave Curtil, Milica Cvijetić, Amela Danner, Francois Decurtins, Manuel Fasch, Daniel Laggner, Emeline Louis, Tamara Novković, Jelena Obradović, Quentin Paillat, Lung Peng, Ettore Porretta, Emonda Shefiku, Juliana Straetz, Timotea Turk.

Master studio vode Milica Tomić i Dubravka Sekulić.

“Prepoznajući neospornu moć umetnosti kao izvora inspiracije i oživljavanja kulturnih vrednosti, Fondacija Saša Marčeta baviće se razvojem projekata koji revitaliziraju plemenitost i humanost, razvijaju maštovitost i razmenu ideja, povezuju zajednice i podstiču solidarnost i saradnju društva. Pozivam Beograd da poseti izložbu!” – istakla je Verica Sujić, direktorka Fondacije Saša Marčeta.

“Koristeći polje savremene umetnosti, ne kao mesto reprezentacije, već proizvodnje znanja, izložba "U ruševinama deregulacije - misliti sa Bioskopom Balkan" (In the Ruins of Deregulation - Thinking with Cinema Balkan) dislocira iz Graca u Beograd, izvan univerziteta u javnost, proces rada i istraživanja studenata IZK instituta za savremenu umetnost. Suočavajući se sa ruševinom, koja je proizvedena u procesu privatizacije, izložba transformiše objekat u diskurzivni prostor u kome postoje moguće misliti proces transformacije koji je proizveo Bioskop Balkan nekada i sada. Pristupajući savremenoj umetnosti kao optičkom aparatu za sagledavanje savremenog trenutka, radovi na izložbi postavljaju pitanja odnosa realnosti i reprezentacije, transformacije usled privatizacije, odnosa regulacije i transformacije, savremenog prostora za film… Iako se većina rada na ovom studentskom projektu kome je Bioskop Balkan početna tačka ali i izložbena destinacije odvijala u Gracu, privelgija je da prvo u Beogradu izložimo radove koji su nastali u procesu mišljenja sa Bioskopom Balkan. “ – zaključile su Milica Tomić i Dubravka Sekulić.Izložba će biti otvorena za posetioce do 13. juna 2019. godine, u periodu od 14h do 20h. Ulaz je slobodan.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services